11.5.2020

Vierailut ja tapaamiset vanhustenhoitoyksiköissä pandemian aikana

Hei. Onko mitään innovaatioita ynnä muuta sellaista järjestää omaisten tapaamisia vanhustenhoitoyksiköissä? Tällä hetkellä on ollut tilanne, että omaista on voinut tavata ikkunan takaa tuuletusikkunan ollessa auki. Itsestäni tämä on kyllä varsin typerä ja epäinhimillinen käytäntö, sillä tässä kuviossa ne pisarat lentelee sinne huonetilaan.

Itse olen ehdottanut, että voisiko omaista tavata ulkona reilulla turvavälillä. Vastaus oli ei. Mielestäni tässä ehdotuksessani tartuntavaara verrattuna nykyiseen käytäntöön on huomattavasti pienempi.

Lisäksi hoivayksiköiden välillä on eroja käytännöissä. Eräs keskustan yksikkö kuulemma sallii tapaamiset ulkona, mikäli käytetään maskeja. Itsellänikin on sellainen tilanne, että omaiseni on aika vahvasti viimeisillä metreillään, niin olisi jossain mielessä oikeus ja kohtuus saada näissä hetkissä kohdata ilman väliseiniä.

Hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas vastaa

Hei,
turvallisia tapaamisia on voinut Kemin yksiköissä järjestää 7.5. annetun ohjeen mukaisesti: ”Palveluasumisen asukkaiden tapaaminen ulkona on mahdollista turvavälejä noudattaen ja suojavälineitä käyttäen. Asukkaiden ja omaisten tapaamisia porrastetaan ja niistä on sovittava etukäteen henkilöstön kanssa. Vierailijoita voi olla enintään kaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö on luvannut 70 vuotta täyttäneiden sosiaalisten kontaktien rajoittamisesta ja palvelukotien vierailukielloista uutta tarkentavaa ohjeistusta. Tästä tiedotetaan, kun ohjeet on saatu.”

Yksiköiden tilat ja mahdollisuudet ovat erilaiset ulkoilun ja tapaamistilan järjestämiseksi. Tilanne on kaikin puolin uusi, eikä siihen ole voinut täysin valmistautua. Haluamme suojella kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia ja toimia turvallisesti myös näiden tapaamisten suhteen. Meillä on myös menossa tapaamistilojen kartoitus yksiköissämme. Myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta odotamme. Tilanne on kaikille osapuolille kuormittava, mutta työstämme turvallista ratkaisua koko ajan ja tiedotamme käytännöistämme mahdollisimman pian.

Takaisin listaukseen