Aila Onkamo | Lento | Aila Onkamon (1939-2021) muistonäyttely Kemin historiallisessa museossa 4.2. – 26.3.2022

Kemin historiallisessa museossa on harvinainen tilaisuus tutustua Lapin oman pointillistin, Aila Onkamon sadunomaiseen, hienostuneeseen ja värikkääseen maailmaan. Kuvantekijä, taidemaalari ja tekstiilisuunnittelija Aila Onkamo syntyi Rovaniemellä toukokuussa 1939 ja kuoli Kemijärvellä joulukuussa 2021. Vuoden 2020 lopussa taiteilija lahjoitti Kemin taidemuseolle nelisenkymmentä teostaan käsittävän kokoelman. Kokoelmasta on nyt koottu Kemin historiallisen museon galleriatilaan taiteilijan muistonäyttely. Näyttely on esillä 26.3.2022 saakka.  

Aila Onkamo syntyi Rovaniemellä samana vuonna, kun talvisota syttyi. Hänen isänsä joutui sotarintamalle ja jäi vangiksi Venäjälle kuudeksi vuodeksi. Ailan äiti kuoli tyttären ollessa puolitoistavuotias. Aila vietti Rovaniemen Pelastakaa lapset Ry:n lastenkodissa viisi vuotta. Kun jatkosota syttyi, hänet vietiin Pohjois-Savoon kasvattilapseksi, jossa hän varttui yhdeksän vuotta.  
 
Täytettyään 15 vuotta, Aila palasi lastenkotiin leikkitädiksi. 17-vuotiaana hän hakeutui Kuopion Pohjois-Savon valmistavaan tyttöjen ammattikouluun pukuompelulinjalle. Päivisin Aila kävi koulua ja iltaisin työskenteli Plastik-Sauma Oy:n tehtaassa. 20-vuotiaana taiteilija muutti Helsinkiin opiskelemaan Ateneumiin. Pian Aila joutui kuitenkin palaamaan opintojen parista takaisin töihin taloudellisten syiden vuoksi.  

1980-luvun lopulla Aila perusti Ailantikki –nimisen yrityksen, joka teki vaatteiden mittatilaus- ja korjaustyötä. Nimi muutettiin myöhemmin Ailakiksi, joka valmisti uniikkeja tuotteita, kuten esimerkiksi seinätekstiilejä, kirkkotekstiilejä ja vahabatiikki-silkkitöitä. Kuvataiteilijana Aila tuli tunnetuksi erityisesti suurikokoisista pellavakankaalle maalatuista öljyvärimaalauksistaan. Taiteilijan teoksia on ollut esillä näyttelyissä mm. Kemijärvellä, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.  

Tyylillisesti ja teknisesti Aila Onkamon maalaustapansa on pointillismia, jossa väripinnat syntyvät useista väripisteistä, joiden muoto ja koko voi vaihdella suurestikin. Maalaustapa on kärsivällisyyttä ja aikaa vievä prosessi. Taiteilijan värien- ja siveltimenkäyttö on harkittua, hallittua ja hienostunutta.  

Aila Onkamo on kuvallinen tarinankertoja, jonka maailmassa lappilainen maisema on seesteisen kaunis ympäri vuoden. Taivas on sinistäkin sinisempi, varvikko paratiisimaisen värikäs, vesisadekin on lämmintä ja kevätaurinko heijastuu hangilta kirkkaampana kuin koskaan. Joutsenen kauniissa lennossa yli veden on häivähdys surua, mutta myös iloa ja lupausta kevään tulosta.  

Lisätietoja:  

Tanja Kavasvuo, museonjohtaja, 040 357 6991 tanja.kavasvuo@kemi.fi 

Janne Kuoppala, intendentti, 040 641 3105 janne.kuoppala@kemi.fi 

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

17.03.2022,  kello 11:00

Tapahtuman loppumispäivä

26.03.2022,  kello 15:00

Paikka

Kemin historiallinen museo
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi