Elämän valoissa ja varjoissa – Opinnäytenäyttely

Elämän valoissa ja varjoissa –näyttelymme 29.5. – 5.8.2023 Kemin kulttuurikeskuksen aulassa on Kivalo-opiston kuvataiteen ATPO:n (aikusten taiteen perusopinnot) opiskelijoiden yhteisnäyttely, johon osallistuvat Siiri Balk, Marjut Demirkan ja Erja Hekkanen. Näyttelyn järjestäminen on osa visuaalisen taiteen päättötyötämme, joka kuuluu Aikuisten taiteen perusopetuksen opintokokonaisuuteen. Opettajinamme on toiminut vuosina 2020 – 2023 Marjo Pitko, Kaisu Hyrkäs, Taina Rönkkö ja Sami Evinsalo sekä muita Kivalo-opiston erikoisalan opettajia ja esitelmöijiä. Jokainen meistä on tehnyt oman päättötyönsä, joista näyttelyssä on esillä kaikki siihen liittyvät maalaukset. Näyttelyssä on lisäksi esillä myös päättötyön ulkopuolisia aikaisemmin tehtyjä teoksiamme.

Näyttelyymme Siiri Balk on tuonut abstraktisia maisemamaalauksia luonnosta omien valokuvien innoittamina. Maalauksissa hän toteuttaa omaa ilmaisua, joka oli yksi lopputyön tavoite kuten maisemamaalauskin. Valo ja väri maisemamaalauksissa liittyy myös lopputyöhön ja väritutkielmana syntyivät siniset maalaukset. Kylmä-lämmin valoharjoitus on punainen, sininen ja keltainen maalauksissa.

Marjut Demirkan tuo näyttelyyn öljy- ja sekatekniikalla toteutettuja kohtalokkaita maalauksia elämästä; valoissa ja varjoissa. Hänen tavoitteensa on ollut tehdä omasta ja mahdollisesti toistenkin päivästä muistamisen arvoisen, etsimällä fenomonologista suhdetta taiteen ja itsensä välillä. Päättötyöllä hän saa meidät miettimään, mikä ihmisen saa jaksamaan – Elämän nälkä.

Erja Hekkanen on kerännyt omista valokuvista kuvanmuokkausohjelmalla muokatuista kuvista maalattuja kasvoja näyttelyymme. Pieniä ja isompiakin elämän valopilkkuja omasta elämästä. Muotokuvat ovat hieman sarjakuvamaisia ja voivat herättää vähän mielipiteitä perinteisestä muotokuvamaalauksesta.  Jotain uutta hän on kuitenkin löytänyt ilmaisussaan.

Näyttely on avoinna kulttuurikeskuksen aukioloaikoina, kesäaikana seuraavasti:

  • maanantaisin ja tiistaisin kello 8–19
  • keskiviikosta perjantaihin kello 8–17
  • lauantaisin kello 10–15

Avajaiset pidettiin Kemin kulttuurikeskuksen aulassa maanantaina 29.5.2023 klo 17:00.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyymme
Siiri, Marjut ja Erja

Taiteilijaesittelyt

Siiri Balk
Neljäkymmentä vuotta siten kävin muutamia öljymaalauskursseja taiteilijan (Jorma Kuula) opetuksessa ja nyt viimeisenä kymmenenä vuotena maalaaminen ja taide on rikastuttanut eläkeläisen elämää. Neljän vuoden ajan olen käynyt Kivalo-opiston kuvataiteen ATPO:a (aikuisten taiteen perusopetus) ja osallistunut erilaista tekniikkaa opettavien taiteilijoiden kursseihin. Olen kokeillut akryylimaalausta, mutta nyt maalaan öljymaaleilla. Oma maalaustyyli on muuttunut realistisesta impressionistiseen ja abstraktiin suuntaan vähitellen. Ihailen maalaustaiteessa ns. kultakauden helmiä ja maisemamaalauksia. Niiden aiheet ovat ajattomia ja usein luontokuvauksia, joka inspiroi minua taiteilijana. Maalauksiani on ollut esillä Kivalo-opiston ja Kemin kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyissä, jonka jäsen myös olen.

Marjut Demirkan
Kiinnostukseni taiteeseen ja kädentaitoihin on kulkenut mukanani lapsuudestani asti. Vanhempien ja opettajien kannustuksesta huolimatta valitsin päätyökseni kuitenkin hoitoalan. Aktiivisesti olen osallistunut eri taiteilijoiden kursseille Oulussa ja Kemissä, kulkenut vuosia opistojen taide-alan ryhmissä. Kaiken tämän olen tehnyt ensisijaisesti itselleni, mutta avoimin mielin tuoden iloa kaikille.

Matkaani olen voinut verrata eri vuodenaikoihin; aina ei paista, mutta aina ei sadakaan. Jokaisesta päivästä teen itselleni, mahdollisesti toisillekin, muistamisen arvoisen, etsien fenomonologista suhdetta taiteen ja itseni välillä.

2019 aloitin aikuisten taiteen perusopinnot. Päättötyöni aihe syntyi maalatessani afgaanitytön ikoniseksi muuttunutta läpitunkevaa katsetta ja hymyttömyyttä. Työ herätti kysymyksiä, mikä saa ihmisen jaksamaan? – ELÄMÄN NÄLKÄ.

Erja Hekkanen
Olen harrastanut piirtämistä ja maalaamista lapsesta asti ja teinivuosina kävin joillakin maalauskursseilla. Myös muut kädentaitoja vaativat harrastukset ovat olleet lähellä sydäntäni (ompelu, kutominen). Aikuis- tai ns. ruuhkavuodet menivät kuitenkin lasten hoidossa sekä työelämässä ja maalaaminen jäi vähemmälle. Nyt olen aloittanut uudelleen maalausharrastuksen noin kuusi vuotta sitten taiteilija Marjo Pitkon kuvataidekerhossa ja nelisen vuotta sitten lähdin myös mukaan kuvataiteen ATPO:on. Aikuisten kuvataiteen perusopetuksessa olen saanut opetella useita taiteen eri muotoja, mm. grafiikkaa, graafista muotoilua, valokuvausta, piirustusta ja maalausta, joista ehkä juuri maalaus on tuntunut omimmalta. Omia taidenäyttelyitä en ole pitänyt, mutta olen ollut mukana muutamassa Kivalo-opiston ja Kemin kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyissä, joten tämä lopputyön yhteisnäyttely on ensimmäinen meidän itse järjestämämme ja vain meidän omia töitämme esittelevä näyttely. Näyttelyssämme on esillä omia aikaisemmilta vuosilta olevia teoksia sekä kuvataiteen ATPO:n lopputyötä varten tehtyjä teoksia, jotka ovat hieman erikoisella tavalla esittäviä muotokuvamaalauksia. Olen muokannut kuvankäsittelyohjelmalla omia valokuvia, joista sitten olen maalannut nämä vähän sarjakuvamaiseen tyyliin esillä olevat teokset. Toivotan hauskoja hetkiä naamakuvieni parissa.

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

02.08.2023,  kello 08:00

Tapahtuman loppumispäivä

05.08.2023,  kello 19:00

Paikka

Kemin kulttuurikeskuksen aula
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt