Mari ja Jussi Jäälinoja – Tyttö ja kuolema Kemin taidemuseossa 8.3.-18.5.2024

Kemin taidemuseon näyttelykevään 2024 avaa kahden taiteilijapolven, Mari ja Jussi Jäälinojan
kuvataidenäyttely Tyttö ja kuolema. Isän ja tyttären harvinainen, omaelämäkerrallisuuteen nojaava yhteisnäyttely on koostettu oululaisen Mari Jäälinojan näyttelyä varten luoduista maalauksista ja Oulussa pitkään vaikuttaneen Jussi Jäälinojan vuosina 1983-2016 toteutetuista piirustuksista ja maalauksista.

Mari Jäälinojan koostaman näyttelyn keskiössä on kuoleman herättämät monipolviset ajatukset, sen äärellä käyty elämänkerrallinen dialogi ja muistot. Näyttelykokonaisuudessa luodaan katsaus ihmisen sisäisiin tuntemuksiin dualistisessa maailmassa. Teoksissa pysähdytään ihmiselämän pääkohtien; syntymän, lapsuuden ja nuoruuden, aikuistumisen ja elämän päättymisen äärelle. Näyttely on ennen kaikkea tarina ihmisen kasvusta, surusta ja voimaantumisesta. Ilmaisullisesti rikasta näyttelykokonaisuutta leimaa lämminhenkinen kepeys ja melankolisuus.

Mari Jäälinoja (s.1983) on toiminut vapaana kuvataiteilijana vuodesta 2012. Hän on opiskellut ja valmistunut EVTEK-muotoiluinstituutista ja Pekka Halosen akatemiasta. Jäälinoja tarttuu maalauksissaan ajankohtaisiin, omasta ajasta nouseviin kysymyksiin ja havaintoihin sekä taidehistoriasta kumpuaviin teemoihin. Kollaasimaisesti ja kerroksellisesti rakentuvien maalaussarjojen päämielenkiinto on pitkään liittynyt katoavaisuuden ja läsnäolon samanaikaiseen esittämiseen, ns. vanitas-kuviin (elämän lyhytkestoisuudesta symbolisesti viestiviin kuviin). Jäälinoja on esiintynyt useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on hankittu mm. Oulun taidemuseon ja Helia-säätiön kokoelmiin sekä lukuisiin yksityiskokoelmiin mm. Suomen taiteilijaseuran toimesta.

Jussi Jäälinoja (1937-2017) opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1963-65 Unto Pusan, Torger Enckelin ja Tor Aarnen oppilaana. Laaja-alainen tuotanto pitää sisällään mm. maisemamaalauksia, henkilö- ja muotokuvia sekä veistoksia. Jäälinojan teosten teemat käsittelevät lähes poikkeuksetta melankolisin ja humoristisiin sävyin yksilöä ihmisyhteisössä. Tyylillisesti Jäälinojan tuotannossa vuorottelevat ja yhdistyvät niin realismi, surrealismi kuin naivismikin. Hänen töitänsä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin koti- kuin ulkomailla. Jäälinojan tuotantoa löytyy useista koti-ja ulkomaisista julkista ja yksityisistä kokoelmista.

Näyttelyä ja työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:
Mari Jäälinoja, mari.jaalinoja@gmail.com, 040 7780832
Tanja Kavasvuo, museonjohtaja, tanja.kavasvuo@kemi.fi, 040 3576991

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

13.05.2024,  kello 10:00

Tapahtuman loppumispäivä

18.05.2024,  kello 15:00

Paikka

Kemin taidemuseo
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt