Muistojeni Valtakatu -näyttelyn logo

 #MuistojeniValtakatu-näyttely

Museovirasto myönsi keväällä 2021 Kemin historialliselle museolle ja Kemin taidemuseolle 20 000 euroa museoiden ideoiman #MuistojeniValtakatu –hankkeen toteuttamiseen. Syksyllä 2021 alkaneessa hankkeessa kerättiin kemiläisten nuoruusmuistoja ja –kokemuksia kaupungissa sijaitsevan Valtakatu –nimisen kadun teeman mukaisesti. Hankkeen pääasiallisena tavoitteena oli edistää kemiläisten hoito- ja hoivakodeissa asuvien henkilöiden mahdollisuuksia osallistua kulttuuriin omaan menneisyyteensä liittyvien muistojen kautta. 

Vuoden 2021 aikana Kemin museot saivat kokoelmiinsa satoja valokuvia kemiläisiltä liittyen elämään Valtakadulla ja sen ympäristössä. Kerätystä materiaalista museot tuottivat palvelutaloihin ja ikäihmisten asumisyksiköihin erilaisia näyttelykokonaisuuksia sekä muistelu- ja virikemateriaalia. Aineistosta koottiin lainattava näyttely, videoesitys ja verkkonäyttely, joita on esitetty eri palveluasumisen yksiköissä ja erilaisten yritysten ja yhdistysten teematapahtumissa.   

Kemin Valtakatu on nimensä mukaisesti koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan ollut Kemin pääkatu, jonka varrella on sijainnut virastoja, konttoreita ja liikeyrityksiä. Kadulla ja sen läheisyydessä sijaitsivat myös kulttuurin, taiteen, urheilun ja viihteen tärkeimmät kokoontumispaikat. Kahviloiden, ravintoloiden ja tanssipaikkojen vuoksi katu oli iltaisin ja viikonloppuisin tärkein nuorison kokoontumispaikka. Kohtaamiset eivät aina olleet rauhallisia ja rauhanomaisia, vaan kadun historiaan kuuluvat myös tappelut sekä aikuisväessä ja keskustan asukkaissa paheksuntaa aiheuttanut päämäärätön kortteliralli.   

#MuistojeniValtakatu -hankkeen lähtökohtana oli Kemin museoiden havainto, että juuri Valtakadulla on suuri merkitys museoiden tallennustehtävän merkittävänä yhteisenä linkkinä. Valtakatu linkittyy lukuisiin historiallisiin ja ajankohtaisiinkin asioihin ja muistoihin, jotka ansaitsevat tulla tallennetuiksi viimeistään nyt.   

Lainattava näyttelykokonaisuus sisältää 9 roll-upia ja videoesityksen (20 min). Näyttelykuviin voi tutustua myös verkossa: keminmuseot.verkkonayttely.fi.  

Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-15.

Lisätietoja ja näyttelyn lainavaraukset:  

Tanja Kavasvuo, museonjohtaja, 040 357 6991 tanja.kavasvuo@kemi.fi   

Janne Kuoppala, intendentti, 040 641 3105 janne.kuoppala@kemi.fi   

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

27.01.2023,  kello 10:00

Tapahtuman loppumispäivä

31.01.2023,  kello 17:00

Paikka

Kemin historiallinen museo
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt