Rauhan kuvitelmia- sodanvastaista sarjakuvaa Venäjältä ja Ukrainasta

Kemin Sarjakuvanäyttelyn tiloissa avataan maanantaina 26.2. sodanvastaista sarjakuvaa esittelevä näyttely. Tervetuloa avajaisiin ma 26.2.2024 kello 15!

Rauhan kuvitelmia -näyttelyssä on esillä teoksia kuudelta venäläistaustaiselta ja kahdelta ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta. Näyttely tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan ja osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille.
Keskusteluyhteyden rakentaminen sotaa käyvien maiden välillä ei ole ongelmatonta ja sen ovat näyttelyn kuraattorit moneen kertaan saaneet todeta. Siitä huolimatta he uskovat yhä, että rauhanomainen dialogi kansalaisuuteen katsomatta voi olla mahdollista taiteen kautta.

Teoksista ja tekijöistä
Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Suomeen sotaa paennut ukrainalaistaiteilija Nataliia Burmaka käsittelee tuntojaan herkin kuvituksin.

Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa.

Näyttelyssä on mukana myös kaksi venäläistaustaista, Suomessa asuvaa taiteilijaa, Kim Elvira ja Bruck, joiden sarjakuvissa nousee esiin sodan läsnäolo henkilökohtaisessa elämässä kaukana sota-alueelta.

Moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijalle Igor Bogdanoville sekä pietarilaiselle Pikku Myylle näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä.

Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa.

NÄYTTELY ON AVOINNA MA-PE KELLO 10-17 JA LA KELLO 10-15. VAPAA PÄÄSY.

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

25.03.2024,  kello 10:00

Tapahtuman loppumispäivä

30.03.2024,  kello 15:00

Paikka

Kemin Sarjakuvanäyttely
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi