5.11.2020

Koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset aukioloajoissa ja palvelutuotannossa 5.–19.11.2020

Yleistä

Vaikka koronavirustilanne Kemissä on tällä hetkellä rauhallinen, on virustilanne Meri-Lapissa selkeästi huonontunut viime päivinä ja saavuttanut jo leviämisvaiheen osassa Meri-Lappia.

Alueellisen pandemiatyöryhmän ohjeistuksen mukaisesti on syytä käynnistää henkilökunnan ja kuntalaisten suojaamiseksi voimakkaat suojaamis- ja rajoitustoimenpiteet. 

Rajoitustoimien kesto on kaksi viikkoa, jonka aikana epidemian oletetaan hiipuvan. Toimet saatetaan voimaan viipymättä tämän päivän aikana.

Suojaamis- ja rajoitustoimenpiteet

1. Vahvasti suositellaan hengityssuojaimen käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

2. Palveluasumisen asukkaiden tapaaminen on mahdollista turvavälejä noudattaen ja suojaimia käyttäen. Tapaamisia porrastetaan ja niistä on sovittava etukäteen henkilöstön kanssa. Vierailijoita voi olla enintään kaksi.

3. Sisätiloissa tapahtuva kaupungin järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kaikilta yli 18-vuotiaiden ryhmiltä ja suositellaan, että muutkin toimijat kaupungin alueella toimivat samoin.

4. Kaupungin järjestämät tapahtumat perutaan ja julkiset yli 20 hengen kokoontumiset kaupungin ja sisätiloissa kielletään. Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin.

5. Vahvasti suositellaan, etteivät yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat sekä uskonnolliset yhteisöt järjestä toistaiseksi yli 20 hengen kokoontumisia ja alle 20 henkilön kokoontumisissa tulee noudattaa yleistä maski- ja turvavälisuositusta. 

6. Vetoamme kuntalaisiin, että he pidättäytyisivät toistaiseksi järjestämästä kaikenlaisia juhlia ja tapahtumia sisätiloissa, kuten esim pikkujouluja.

7.  Seuraavat toiminnot toteutetaan toistaiseksi rajoitetusti tai niiden toiminta suljetaan:
– Kemi-kammarin toiminta suljetaan
– Kaupungintalo suljetaan asiakkailta, tarvittavat tapaamiset tulee sopia etukäteen asianomaisen viranomaisen kanssa
– Päiväsairaala ja päivätoiminta on kiinni, asiakkaita tuetaan tarvittaessa kotiin
– Saunapalvelua rajoitetaan
– Ryhmälomitusta ja intervallihoitoa Apilassa rajoitetaan
– Tukiperhetoimintaa supistetaan
– Leipätehtaan toimintakeskus toimii rajoitetusti

8.  Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän läheisiä fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan omaa harkintaa noudattaen.

9. Kaupungin sisäliikuntapaikkojen harrastusvuorot  asetetaan määräajaksi tauolle yli 18-vuotiailta. Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin.

Alle 18-vuotiaiden tulee huomioida harrastuksissa seuraavat asiat:
– Urheilutilojen pukuhuoneiden käyttöä ei suositella
– Osallistujien suositellaan tulevan liikuntatilaan suoraan harrastusvarusteissa ja pukuhuoneissa oleskelua tulee välttää.
– Harrastajien toivotaan käyttävän omia peseytymistiloja.
– Samassa pukuhuoneessa voi olla yhtä aikaa korkeintaan 15 henkilöä
– Liikuntatiloille määritellään tilakohtaiset enimmäismäärät harrastajille
– Harjoituksissa tulee noudattaa lajilittojen antamia suojautumisohjeita

10. Vahvasti suositellaan, että kaikenlainen kilpailu- ja esiintymistoiminta ja siihen liittyvät matkat perutaan niin nuorten kuin aikuistenkin osalta.

11. Kulttuuritilat, kuten taidemuseo ja historiallinen museo suljetaan,  konsertit ja teatteriesitykset perutaan kyseisellä aikaväliltä. Kirjasto toimii rajoitetusti erityisin suojaamistoimin vain aineiston lainausta varten.

12. Joukkoliikennepalveluissa suositellaan kaikkien yli 18-vuotiaiden matkustajien käyttävän hengityssuojainta.

13. Perusopetus ja lukio-opetus toteutetaan toistaiseksi normaalisti lähiopetuksena. Opetuksessa noudatetaan suojaamistoimia. Etäopetukseen tai vuorolukuun siirtyminen on suunniteltu varotoimenpiteenä.

14. Vähävaraisille kemiläisille jaetaan hengityssuojaimia tiistaisin ja torstaisin sosiaalitoimiston infopisteestä kello 12–15.

15. Kemin koronavirusnäytteenotto sijaitsee arkisin osoitteessa Sairaalakatu 1 (tori). Näytteenotto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.00-14.30 ja toimii ajanvarauksella.

Lauantaisin ja sunnuntaisin kemiläistenkin koronavirusnäytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, joka sijaitsee valtakunnan rajalla. Näytteenotto on avoinna lauantaisin kello 9–15 ja sunnuntaisin kello 9–14 ja toimii ajanvarauksella.

Ajanvaraukseen pääsee tästä linkistä, näytteenottopaikaksi valitaan arkisin Kemi ja viikonloppuisin Tornio.

Takaisin listaukseen