Kulttuuripalvelut

museo, kuvat, taide, kulttuuri

Etsitkö elämyksiä vai oletko kulttuurin suurkuluttaja?

Kemissä kulttuuria on tarjolla kaikille ja kaikkialla!

Marina Takalon kadulla sijaitseva Kulttuurikeskus on värikäs ja lämmin kohtauspaikka taiteelle, tapaamisille, kokouksille, seminaareille ja vapaa-ajan viettoon. Kulttuurikeskuksessa sijaitsevat Kemin kaupunginkirjasto, taidemuseo, historiallinen museo, Kivalo-opisto sekä Meri-Lapin musiikkiopisto.

Museoissa ja taidenäyttelyissä voit kokea taide-elämyksiä tai matkata Kemin kiehtovaan menneisyyteen.

Suomen teatterimaailman kärkeen kuuluva Kemin kaupunginteatteri tarjoaa korkealaatuisia, monipuolisia ja kiinnostavia esityksiä.
Musiikin ystäville Kemin kaupunginorkesteri sekä Meri-Lapin jousikvartetti tarjoavat korvia hiveleviä konsertteja ja kokemuksia. Meri-Lapin musiikkiopisto palvelee alueensa lapsia ja nuoria antamalla taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaan.
Valoisasta ja avarasta kirjastosta löydät runsaasti teoksia niin tiedonjanoon kuin lukunautintoihinkin.

Lastenkulttuurikeskuksesta löytyy luovaa toimintaa ja tapahtumia lapsille ja lapsiperheille, kun taas nuorille tarjoaa toimintaa Kemin kaupungin nuorisotyöLastenkulttuurikeskus sijaitsee Sauvotalossa Valtakadulla.

Vuotuiset tapahtumat kuten Kemin Taiteiden yö ja Easy Living in Kemi -festivaaliviikko täydentävät kulttuurin kirjoa.
Myös yksityiset yritykset, järjestöt ja alueen taiteilijat sekä muusikot tuottavat vuosittain useita musiikki- ja kulttuuritapahtumia, kuten esimerkiksi Pakkasukkoblues, Satama Open Air, Run to 60´s, Venetsialaiset, Kauppamaraton, Kalamarkkinat ja Eurooppalaisen elokuvan viikonloppu.

Kemin kulttuuripalveluista löydät sekä pieniä yllätyksiä että isoja iloja!

Kulttuurikasvatusta suunnitellusti

Meillä on matala kynnys kulttuurin pariin!

Kasvatus ja koulutus kokevat jatkuvasti uudistuksia. Varhaiskasvatuksessa on siirrytty hoivakulttuurista pedagogisempaan kasvatukseen ja kouluissa suunnataan mielekkäämpään innovatiiviseen oppimiseen lisäämällä monipuolisten oppimisympäristöjen käyttöä. Kemin kulttuuripalvelut eli kirjasto-, museo-, teatteri-, musiikki-, lastenkulttuuri- ja nuoriso-osasto sekä yhteistyökumppanit ovat reakoineet näihin muutoksiin. Yhteistyössä koulutoimen kanssa Kemin kaupungille on laadittu kulttuurikasvatussuunnitelma. Se sisältää kootusti kaupungin ja kolmannen sektorin tarjoamia, monipuolisia kulttuuripalveluita päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille sekä ohjaa eteenpäin kulttuurin pariin.

Kulttuurikasvatussuunnitelma - Mitä missä milloin?

  • Kemin kaupungin kulttuuritarjotin opetusta varten
  • Suunnattu esi-, perus- sekä toisen asteen opetukseen
  • Hyväksyttiin kulttuurilautakunnassa 21.2.2017 ja koulutuslautakunnassa 28.2.2017
  • Otettiin käyttöön syyslukukaudella 2017
  • Käytetään lyhennystä Kemin KULTSU
  • Suunnitelma ei ole velvoittava, vaan se on suositus

Ei mikään hullumpi idea
Suunnitelma on syntynyt käyttäjän eli opettajan ja ohjaajan näkökulmasta. Etusijalla on, että suunnitelmasta löytyy helposti omalle ryhmälle suunnattu kulttuuritarjonta yhteystietoineen. Lisäksi se huomioi opetushallituksen uuden varhaiskasvatussuunnitelman ja peruskoulun opetussuunnitelman linjoja. On oleellista, että myös uusi tai ulkopaikkakuntalainen opettaja löytää helposti Kemiläisen kulttuuripalveluiden kirjon. Itse palvelupaketit tuotetaan niin, että ne toimivat kasvatuksen ja opetuksen tukena ja opettajan tai ohjaajan lisävoimavarana. Kulttuurikasvatusuunnitelma ei ole velvoittava vaan lämmin suositus ja mahdollisuus.

Pienen kaupungin suuri etu - Yhdistyneet voimat
Kemin kaupungin kulttuuripalvelut ovat aina tarjonneet päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille palveluitaan. Suunnitelman myötä se on nyt koordinoitua. Kun tarjonta jaetaan viisaasti eri yksiköille, pystytään kaikki ryhmät ottamaan vastaan toiminta- tai lukuvuoden aikana. Lisäkuluja ei tästä toimijoille synny, koska kulttuurikasvatus kuuluu tiiviisti kaupungin kulttuuripalveluiden tehtäviin. Vuorovaikutteista yhteistyötä kehitetään samalla kulttuuriosaston ja koulupuolen kesken. Opettajien, ohjaajien ja rehtoreiden tietotaito on kultuuriosastolle ideoiden kultakaivois kehitettäessä ainerajoja ylittäviä elämyspaketteja. Suunnitelmaa on jalkauttamassa kulttuuripedagogi.

Mitä kulttuuritarjottimella on?
Kemin kulttuurivuoden aikana tutustutaan mm. historialliseen Keisaripariin, seikkaillaan kirjastossa, kurkistetaan kulisseihin, kuullaan satuja näyttelijöiden lukemana, askarrellaan Lastenkulttuurikeskuksen kanssa joulupajoissa sekä arkeologian viikolla Historiallisessa museossa, tuodaan oma taideteos näyttelyyn Taidemuseoon, osallistutaan kirjastoseikkailuihin ja kirjavinkkauksiin, tilataan taiteen lainalaukkuja luokkiin, tutustutaan soittimiin ja käydään Meri-Lapin musiikkiopiston rytmimusiikin linjan ja Meri-Lapin jousikvartetin konserteissa. Lisäksi koululais- ja opiskelijalipun hinnalla ryhmät voivat vierailla Kaupunginorkesterin konserteissa tai teatterinäytöksissä.

Ehkäpä itsekin löydät uusia kulttuurivirikkeitä suunnitelmastamme: katso tästä!