Mies istuu kivellä korkealla vaaran päällä.

Pentti Korpela

11.6.2021

Olen paljasjalkainen kemiläinen, hitaasti kypsynyt ja viiveellä viisastunut puolimatkan krouvin saavuttanut, luontoon leimautunut liikunnallinen, retkeilevä, kirjoittava, kuvaava ja videoiva retki- vaan ei retku -toimittaja. Minusta löytyy sosiaalinen ekstrovertti ja samalla yksin viihtyvä introvertti erakko. Koulutuksesta mainittakoon, että valkolakki tuli aikoinaan hankittua, samoin instrumenttiasentajan paperit. Muutama vuosi kului taiteen ja seikkailukasvatuksen opintojen parissa. Olen erikoistunut retkioppaiden tekoon ja juuri ilmestyi Lounais-Lapin retkiopas. Mutta olenko valmis? En tietenkään, aina keskeneräinen mutta en toki keskenkasvuinen. Olen kirkkoon kuulumaton ja uskonnoton, mutta pohjimmiltani hengellisyyttä pohtiva pakana, jonka pyhättö on luonto.

Meloen meriluonto tutuksi

Melojat sisäsataman edustalla 9.6.2021, taustalla Kojukallio KUVA: PENTTI KORPELA

Taas alkaa yksi lyhyen suvemme kohokohdista, nimittäin uusi melontakausi. Ensimmäiset kajakit on jo nähty Perämeren aalloilla. Myös suppailu on lyönyt itsensä läpi. Sen harrastamiseen kynnys on matalampi kuin kajakkimelontaan, mutta yksin ei suppilaudalla kannata kauas rannasta erkaantua. Tosin kaksi rohkeaa suppaajaa kiersi hyvässä kelissä Ajoksen saaren viime kesänä viiden kajakkimelojan turvaamana. 

Pienellä joella, joka laskee Kattilalahteen KUVA: PENTTI KORPELA
Kemijokisuu on suojainen melonta-alue KUVA: PENTTI KORPELA

Mutta ei melonta ole pelkkää kesäpäivien leikkiä rantojen tuntumassa. Se on myös kokeneiden ja hyvin varustautuneiden harrastajien liikkumista vesillä yhtä vaativissa olosuhteissa kuin muillakin veneillä. Melojia yhdistää omatoimisuus ja halu edetä omin voimin tuntien meren keinunnan ruumiissaan. Meloja pääsee lähelle luonnontapahtumia. Moottori pilaisi tunnelman, kun yhtäkkiä vesilintu laskeutuu silmien edessä.

Ajoksen kierto tarjoaa vaihtelevia näkymiä KUVA: PENTTI KORPELA
Ahti Jaakkola ja Matti Kaartinen lähdössä melomaan Simoniemen uimarannalta KUVA: PENTTI KORPELA
Montajan saaressa on upea hiekkaranta KUVA: PENTTI KORPELA
Ajoksessa Murhaniemen edustalla voi meloa kallioiden välissä

Eskimoiden kehittämä metsästysväline, kajakki, edustaa vuosituhantista kulttuuriperintöä. Sen arvellaan olevan nykyisessä muodossaan 2000 vuotta vanha keksintö, mutta jo 4000-5000 vuotta sitten eskimoiden kielessä oli kajakkia ilmaiseva sana. Kajakin erottaa perinteisestä intiaanikanootista umpinainen ja solakka rakenne. Se on yleensä yhden ihmisen kulkuväline, mutta toisinaan esimerkiksi pariskunnat melovat kaksikolla, jolloin ei haittaa, vaikka toinen on kokemattomampi. Melonta sopii lähes kaikille, niin vanhoille kuin nuorillekin. Kun edesmennyt kemiläistaiteilija Liisa Rautiainen täytti 80 vuotta, hän osti itselleen kajakin, jolla meloi Kemijokisuun suistossa. 

Ulappa Ajoksen edustallla KUVA: PENTTI KORPELA
Kraaselin sillan alitus KUVA: PENTTI KORPELA

Melonta on elämysliikuntaa

Melontaa voidaan kutsua elämysliikunnaksi. Se on tavallaan löytöretkeilyä. Hyvin istuva kajakki on kuin vesielämään sopeutunut ruumis. Meloja istuu veden sylissä. Melojaa eivät rajoita kulkuväylät, satamien palvelut eikä veneen vakituinen säilytyspaikka. Meloja toteuttaa haavetta omavaraisesta riippumattomuudesta, kun kulkee omia reittejään omassa tahdissaan. Ainakin hetkittäin.

Ajosta kiertämässä kaksi suppailijaa ja viisi kajakkimelojaa KUVA: PENTTI KORPELA
Nuoria melomassa Murhalahdella, taustalla Karsikko KUVA: PENTTI KORPELA
Kaakamon edustalla voi meloa ruovikossa KUVA: PENTTI KORPELA
Kaakamon Kalliosaaren luonnonkanavassa on liikennettä KUVA: PENTTI KORPELA

Melonta on ekologisesti terve vaihtoehto; ei suuria investointeja, eikä veneen huolto-ongelmia, ei polttoainetta eikä melu- tai muitakaan saasteita. Ei luonnonympäristön pilaamista rakentamisella. Melonta liittyy fyysisen terveyden ylläpitämiseen, sisäisten arvojen kunnioittamiseen ja hyvään oloon. Se on kuin mindfulnessia veden päällä, täysillä elämistä tässä hetkessä. Melonta opettaa tietoista läsnäoloa. Meloja on sekä rento että valpas. Mainittakoon, että nykyään suositussa mindfulnessissa sen juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa. Varsinaista suomenkielistä käännöstä ei sanasta vielä ole, joten meillä käytetään englanninkielistä versiota.

Kemijokisuulla on mukava levähtää hiekkapankilla KUVA:PENTTI KORPELA
Juurakossa on pieni hiekkaranta ja laavu KUVA: PENTTI KORPELA
Ajoksen Merkkikarin luona, Murhalahdessa KUVA: PENTTI KORPELA

Itse olen huomannut että kun kajakki irtoaa rannasta, niin viimeistään varttitunnin päästä kaikki stressi ja huolet ovat jäänyt taakse kaupunkiin. Melonta tyhjentää mielen mukavasti. Kajakissa kulkevat vaivattomasti jopa kahden viikon retken tavarat telttoineen ja ruokineen. Sen sijaan vesivarastoja joutuu täydentämään välillä. Melonta on hyötyliikuntaa koko keholle. Varsinkin selkä- ja hartialihakset sekä vatsalihakset saavat treeniä.

Kesäpäivän ihanuutta Sami Pyhäjärvi ja Matti Kaartinen melomassa. KUVA: PENTTI KORPELA

Kokeneiden opastuksella alkuun

Meillä kemiläisillä meri on mahtava elementti, minne pääsee helposti melomaan. Sen turisteille suunnattu retkielämyspotentiaali on vielä hyödyntämättä. Tosin Kemissä kiinnostuneilla on ollut mahdollisuus kokeilla melontaa jo vuodesta 2006 osaavien ohjaajien opastuksella. Pisimmät retket ovat heillä suuntautuneet Selkäsaaren takana olevalle autiosaarelle, Kajavakarille, jota myös Checkpoint Kemiksi kutsutaan. Sieltä löytyy tunnelmallinen tulistelukota ja mahtavat merinäkymät. Kun taito ja itseluottamus kasvavat, Selkäsaaren ja Ajoksen saaren kierto ovat täysin toteutettavissa olevia seikkailullisia vaihtoehtoja. Suojaisa, viehättävä melonta-alue löytyy Kemijokisuun suistosta, eikä mikään estä suuntaamasta sisämaan järville ja pikkujoille.

Tulistelutauko Syväletossa KUVA: PENTTI KORPELA
ulapalla KUVA: PENTTI KORPELA
Rantautuminen Nälliin KUVA: PENTTI KORPELA

Lapinmeren melontakeskuksesta Kemin sisäsatamassa voi vuokrata kajakkeja, joita löytyy vähintään 11 kappaletta, mutta tänä kesänä ryhmissä voi olla korkeintaan viisi melojaa: http://www.lapinmerimeloo.fi/

Myös avoimia, ohjattuja melontoja järjestetään joka torstai Päivi ja Pekka Koskelan toimesta kello 18.00. Puhelin: 050 326 6226 paivi.koskela@gmail.com

Sea Adventures vesiurheilukeskus Kemin Mansikkanokalla vuokraa Sup-lautoja ym. vesiurheiluvälineitä.
Varaukset: Sakari Laukkanen, puhelin: 040 069 0277

Takaisin listaukseen