22.11.2024

Kemin Energia ja Vesi Oy osaksi vahvaa ja kehittyvää Oulun Energia konsernia

Oulun Energia ja Kemin kaupunki ovat käyneet keskusteluja Peränmerenkaaren alueesta ja sen kehityksestä muuttuvassa toimintaympäristössä. Osapuolet ovat yhdessä suunnitelleet, kuinka alueella voitaisiin paremmin mahdollistaa vihreiden teollisuushankkeiden eteneminen. Keskusteluissa on tarkasteltu Kemin Energia ja Vesi Oy:n (Kenve) roolia ja kehittymistä hankkeiden läpiviennin sekä omistuksen kehittymisen näkökulmista.

Järjestelyn taustalla on yhteinen tahtotila saada leveämmät hartiat vihreän siirtymän hankkeiden toteuttamiselle. Perämerenkaarella on jo paljon olemassa olevaa teollisuutta. Tämän takia on erittäin tärkeää mahdollistaa olemassa olevan teollisen toiminnan vihreä siirtymä sekä houkutella uutta vihreää sähköä käyttävää teollista toimintaa ja investointeja alueelle. Tämä vahvistaisi ja hyödyttäisi koko Pohjois-Suomen aluetta.

”Tarvitsemme Perämeren kaarelle vahvan toimijan, joka varmistaa vihreän siirtymän hankkeiden onnistuneen läpiviennin ja yhtiömme kasvun sekä kehittymisen pitkälle tulevaisuuteen. Oulun Energia on jo reagoinut energia- ja kiertotalousalan toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin, ja arvomaailmamme vihreän siirtymän edistämisessä kohtaavat hyvin. Tästä syystä näemme yhteistyön tiivistämisen Oulun Energian kanssa tavoittelemisen arvoisena”, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Tältä pohjalta Kemin kaupunki valmistelee Kemin Energia ja Vesi Oy:n 60 prosentin osakekannan myyntiä Oulun Energialle. Kauppa tukisi yhtiön kehitystä ja mahdollistaisi pitkäjänteiset panostukset energiatehokkuuteen ja talousalueen elinvoimaisuuteen. Lisäksi myyntitulot vahvistaisivat kaupungin taloutta, tukisivat ja mahdollistaisivat tulevaisuuden investointeja ja vähentäisivät merkittävästi velkaantumisriskiä. Kemin kaupungin hallitus käsittelee asiaa 25.11.2024 ja asia tulee päätettäväksi Kemin kaupungin valtuustolle 9.12.2024

Keskeiset tiedot myyntisuunnitelmasta:

  • Myytävä osuus: 60 % Kemin Energia ja Vesi Oy osakekannasta.
  • Kemin kaupungin rooli: Kaupunki säilyisi merkittävänä vähemmistöomistajana ja mukana yhtiön strategisessa kehittämisessä.
  • Aikataulu: Valmisteluprosessi on toteutettu kesän ja syksyn 2024 aikana. Lopullinen päätös tehdään Kemin kaupunginvaltuustossa 9.12.2024.
  • Henkilöstö: Henkilöstö asema ei kaupan yhteydessä muutu vaan he jatkavat vanhoina työntekijöinä.

Usein kysytyt kysymykset:

Miksi Kemin Energia ja Vesi Oy:lle haetaan osaomistajaa?

Yhtiö tarvitsee resursseja ja vahvaa kumppanuutta, jotta varmistetaan yhtiön pitkäjänteinen kehitys ja kyky olla vahva toimija Meri-Lapin alueen vihreän siirtymän investoinneissa. Nykyisen kokoisella ja -muotoisella yhtiöllä kasvu- ja investointikyky on heikompi ja silloin riskinä on yhtiön ja sen liiketoiminnan supistumisen kierre ja sen myötä kuntalaisille ja asiakkaille kohtuullisen asiakasmaksutason varmistaminen on merkittävästi hankalampaa.

Miten kauppa vaikuttaisi Kemin talouteen?

Kaupasta saaduilla varoilla kyetään vähentämään kaupungin velkamäärää ja lainanhoitokuluja sekä auttavat kattamaan kaupungin rakenteellisen alijäämän. Kauppa vähentäisi velkaantumisen tarvetta ja mahdollistaisi kuntalaisille vakaamman verotason, joka perustuu tämänhetkisen kustannustason vaatimuksiin. Kaupan myötä Kemin saama osinkotulo yhtiöstä ei vähene vaan se säilyy nykyisellä tasolla.

Miten kauppa vaikuttaa asiakkaisiin?

Kemin Energia ja Vesi Oy palveluiden, kuten sähkönsiirron ja kaukolämmön hinnoittelu, on jatkossakin tarkoituksena säilyttää kohtuullisena ja riippuu pääosin markkinasäätelystä. Omistajamuutoksella ei ole suoraa vaikutusta näihin hintoihin. Lähivuosien suunnitellut hinnankorotukset on jo päätetty Kemin Energia ja Vesi Oy:n nykyjohdon toimesta.

Kaupan vaikutukset kaukolämmön ja sähkönsiirtohintojen kehitykseen

Energiavirasto säätelee sähkönsiirtohintojen kohtuullisuutta. Kaukolämmön hinnoittelu puolestaan riippuu polttoainekustannuksista ja markkinatilanteesta. Omistajamuutoksella ei ole suoraa vaikutusta näihin hintamekanismeihin. Näidenkin osalta lähivuosien suunnitellut hinnankorotukset on jo päätetty Kemin Energia ja Vesi Oy:n nykyjohdon toimesta.

Kaupan vaikutukset vedenhinnan kehitykseen

Veden hintaan on päätetty Kemin Energia ja Veden toimesta merkittävät korotukset vuosille 2025 ja 2026. Korotuksilla rahoitetaan vuosina 2027 ja 2028 rakennettavaa uutta jätevedenpuhdistuslaitosta (25 miljoona euroa). Omistusjärjestelynkin jälkeen yhtiö noudattaa jo päätettyä veden hinnoittelumallia.

Kuinka paljon Kemin Energiasta saadaan myyntituloa?

Kemin Energia ja Veden myytävälle 60 prosentin osuudelle yhtiön osakepääomasta sekä Kenvellä oleva pääomalaina maksetaan kaupungille takaisin, on kaupan tulovirta kaupungille yhteensä 71M€, jonka lisäksi tulevat osingot jatkuvana tuloutuksena. Kaupan myötä Kemin saama kestävä osinkotulotaso yhtiöstä ei vähene vaan se säilyy nykyisellä tasolla.

Mitä tapahtuu, jos kauppa ei toteudu?

Ilman kauppaa kaupungin olisi turvauduttava muihin talouden tasapainottamiskeinoihin, kuten merkittäviin veronkorotuksiin tai huomattaviin vapaa-aika ja hyvinvointipalveluiden leikkauksiin. Kemin lainakanta on jo nykyisellään korkea ja uusien velkojen ottaminen kasvattaisi riskejä.

Kaupan vaikutus alueen elinvoimaan ja alueelle suunniteltuihin suuriin investointeihin

Alueelle suunnitellut suuret teolliset energiaintensiiviset investoinnit tarvitsevat vahvan ja investointikykyisen toimija, jolla on kyky rakentaa investointien tarvitsemaa perusinfraa ja kehittää monipuolisemmin alan liiketoimintaa. Kaupan avulla vahvistetaan tarvittavaa osaamista sekä investointikykyä ja pyritään poistamaan suurten investointien esteenä olevia pullonkauloja mm energiansiirtoverkkojen rakentamisen osalta.

Jääkö Kemin kaupungille päätäntävaltaa uuteen yhtiöön?

Kemin kaupunki on jatkossakin merkittävä osaomistaja yhtiössä. Uuden yhtiön hallitukseen valitaan Kemin kaupungin edustajat, joilla on mahdollisuus vaikuttaa yhtiön merkittäviin päätöksiin.

Miksi näitä suunnitelmia ei ole käsitelty julkisesti kuten esimerkiksi Porissa?

Porissa on menetelmänä huutokauppa, jossa olennaista on aktivoida osakekannan hankkimisesta kiinnostuneet tahot mahdollisimman laajalti. Meidän lähtökohtana keskeistä oli kokonaisuus jossa tulisi huomioitua alueellisen elinvoiman kehittämisen näkökulma ja sellaisen yhtiökumppanin löytäminen, jolla on kyky kehittää ja investoida alueelle, joka toimii alalla ja alueella mutta myös tavoite pitää kuluttajahinnat kohtuullisina ja saada osakkeista riittävä kauppahinta. Tämänkaltaiset keskustelut eivät ole julkisia ja siitä syystä niitä ei ole voitukaan tiedottaa.

Talousvaikutukset ja tulevaisuuden näkymät

Kauppa luo Kemin kaupungille mahdollisuuden vahvistaa talouttaan ja tukea pitkän aikavälin elinvoimaa. Tavoitteena on turvata Kemin Energia ja Veden kilpailukyky ja turvata kaupungille merkittävä vuosituotto. Näin kauppa hyödyttää niin kuntalaisia, kaupungin taloutta kuin paikallista elinkeinoelämää.

Takaisin listaukseen