2.10.2020

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja –rajoitukset

Tilannekuva: Koronavirusepidemia Länsi-Pohjassa on perustasolla ja suvantovaiheessa. Viimeisin oman alueen tartunta on todettu 2.10.2020. Yhteensä tartuntoja on ollut 155.

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset:

  • Oireisena pysy kotona, tee omaolo-testi, mene tarvittaessa koronavirustestiin. Aina huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.
  • Etätyötä suositellaan mahdollisuuksien mukaan lähikontaktien vähentämiseksi.
  • Kasvomaskisuositus on voimassa, koska kahden viimeisen viikon aikana on todettu uusi positiivinen koronavirustartunta Länsi-Pohjassa. Aina kannattaa käyttää kasvomaskia niissä tilanteissa, joissa turvaväliä ei voi pitää. Erityisesti riskiryhmien on hyvä muistaa maskin käyttö.
  • Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia ja heitä voi olla 1–2 kerrallaan. Vierailulla käytetään kasvomaskia ja se tulee muutoinkin huolehtia koronaturvallisesti käsihygieniasta ja turvaväleistä huolehtien. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.
  • Ravitsemusliikkeiden aukioloaikojen suhteen noudatetaan valtioneuvoston linjauksia.
  • Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella. Välttämätön lomamatka suositellaan suunnattavaksi Lappiin myös Etelä-Suomen sijaan. Lapin matkoilla huomioitava yökerhoihin liittyvä tartuntariski.
  • Rajayhteisöön kuuluvat ja päivittäinen työmatkaliikenne voi asioida Haaparannalla tai ylittää länsirajan ilman omaehtoisen 14 vuorokauden karanteenin suositusta. Länsi-Pohjassa rajayhteisöön kuuluvat Tornion ja Ylitornion asukkaat. Muiden kuntien asukkailla omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa. Sairaanhoitopiiri seuraa tarkasti koronavirustilannetta rajan läheisyydessä ja tiedottaa siinä tapahtuvista muutoksista. Viimeisen kahden viikon aikana Haaparannalla on ollut 2 tartuntaa, Övertorneålla tartuntoja ei ole ollut. Norrbottenissa tautitapaukset ovat hieman lisääntyneet mm. Luulajassa ja Jokkmokissa.
  • Yleisötilaisuuksia ja joukkotilaisuuksia suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan. Joulun lähestyessä erilaiset myyjäiset ja vastaavat muodostavat merkittävän riskin koronavirusinfektion leviämisen suhteen. Mikäli yleisötapahtumaa ei voida siirtää Lapin Aluehallintoviraston ohjeita joukkotapahtumien järjestämisessä tulee noudattaa ja niiden toteutumista on järjestäjän valvottava.
  • Ennaltaehkäisy: Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä antaa suosituksia, joiden tarkoitus on turvata väestön terveydentila, terveydenhuollon toimintakyky, ennaltaehkäistä ja rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä.
  • Muiden sairauksien hoito: Epidemiatilanteen rauhallisuuden vuoksi nyt on turvallista asioida alueen terveyskeskuksissa ja sairaalassa. Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta! Hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa!

Tämä sivu on päivitetty 2.10.2020. Seuraava päivitys 7.10.2020

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri

Takaisin listaukseen