Kokoelmat ja arkistot
Kemin historiallisella museolla on:
Esinekokoelma
Kemin historiallisen museon esinekokoelmassa on noin 40 000 tallennetta. Kokoelman laajimpia kokonaisuuksia ovat erikoismuseoiden Suomen Kähertäjämuseon, Kemin työläiskotimuseon sekä Suomen Värimuseon kokoelmat. Muita laajoja kokoelmia ovat muun muassa Kotiseutumuseon kokoelma, Sauvosaaren kansakoulun kokoelma, Viheriälän museon kokoelma, Uuno Hannulan ja Mirjam Hyvösen kokoelma, Kemin Poliisimuseon, Regina Niemisen kokoelma, Tyyni Tanin kokoelma, Uiton kokoelma ja Kemin I Apteekin esineistö.
Kartutamme esinekokoelmaamme kokoelmapoliittisen ohjelmamme mukaisesti. Esinekokoelmaa kartutetaan ainoastaan sellaisilla esineillä, jotka ilmentävät Kemin aluetta ja sen historiaa. Valintaan vaikuttaa myös esineen kunto.
Kotiseutuarkisto
Kemin historiallisen museon kotiseutuarkistossa on tallennettuna paikallisten yhdistysten, yritysten, seurojen ja yksityishenkilöiden aineistoa. Kotiseutuarkistossa on tällä hetkellä tallenteita noin 60 hyllymetriä.
Kartutamme kotiseutuarkistoa kokoelmapoliittisen ohjelmamme mukaisesti ainoastaan vahvasti Kemin historiaan liittyvällä arkistomateriaalilla.
Valokuva-arkisto
Kemin historiallisen museon valokuva-arkiston kokoelma sisältää noin 30 000 kuvaa. Arkisto sisältää kuvia Kemistä, Kemin seudusta ja Peräpohjolasta. Suurin kokoelma on Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistyksen ry:n vuosina 1938–1990 keräämä yli 11 000 kuvan kokoelma, jonka yhdistys lahjoitti Kemin kaupungille vuonna 1990. Kemin historiallisen museon valokuva-arkiston vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopusta.
Kartutamme valokuva-arkistoa kokoelmapoliittisen ohjelmamme mukaisesti ainoastaan vahvasti Kemin historiaan liittyvällä valokuvamateriaalilla.
Kemin historiallisen museon Kemi-aiheisia valokuvia on julkaistu vapaasti käytettäväksi (CC-BY-4.0) valtakunnallisessa Finna.fi-palvelussa.