Meidän tiloistamme löytyvät maailman pohjoisin pysyvä sarjakuvanäyttely ja Suomen kuninkaan kruunun kotipaikka Jalokivigalleria.

Kemin Sarjakuvanäyttely

Tiettävästi maailman pohjoisin pysyvä sarjakuvanäyttely löytyy Suomen Lapista Kemistä. Kurkista vaikkapa aitoon kassaholviin, mistä löydät Roope-sedän hymyilemästä rahojensa keskeltä. Näyttelyssä näet myös muun muassa Hämähäkkimiehen, Muumi-teoksia, Angry Birgs -piirrosoriginaaleja ja Kapteeni Kiina -hahmon sarjakuvineen. Näyttely esittelee yli 30 sarjakuvataiteilijan kädentöitä alkuperäissivujen, hahmojen ja videoiden muodossa. Kemin sarjakuvakeskuksella on myös pohjoismaiden mittakaavassakin suuri, tuhansien albumien sarjakuvakokoelma. Se on nyt ensimmäistä kertaa kaikkien nähtävillä ja luettavana.

Kaksi pikkupoikaa sarjakuvakeskuksessa Aku Ankka -hahmoja ihmettelemässä.
Hugo ja Juho ihastelevat Ankkalinnan väkeä Kemin Sarjakuvakeskuksessa. KUVA: NINA SUSI

Kemin Jalokivigalleria

Olipa kerran aika, jolloin Suomestakin puuhattiin kuningaskuntaa. Hanke oli jo niin pitkällä, että kuninkaalle suunniteltiin kruunukin. Historia sai uuden käänteen, mutta kruunu on edelleen olemassa. Kemin Jalokivigallerian kokoelmiin kuuluu upean Suomen kuninkaan kruunun lisäksi muun muassa Englannin kuningattaren kruunusta tehty jäljennös ja yli kolme tuhatta koru- ja jalokiveä. Ametisti, timantti, smaragdi, ruusukvartsi, jaspis, akaatti, vuorikide, jaloserpentiini, opaali, topaasi, safiiri… Käy itse toteamassa, mikä niistä on kaunein. Voit varata myös opastetun kierroksen, jonka aikana opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita näyttelyn kokoelmista.

Suomen kuninkaan kruunu esillä Jalokivigalleriassa
Kruununkalleuksien vitriini Kemin Jalokivigalleriassa KUVA: PENTTI KORPELA 2018