Museot

 

Marina Takalon katu 3, 94100  Kemi
Meri-Lapin Museot

Kemin taidemuseo – Aluetaidemuseo

Pohjois-Suomen vanhin taidemuseo on täynnä valoa, vauhdikkuutta ja värikkyyttä, kokemisen ja näkemisen iloa!

Kemin taidemuseo perustettiin vuonna 1947 lehtori Ape Rantaniemen 136 teosta käsittävälle kokoelmalle, joka sisältää pääasiassa esimerkkejä suomalaisesta varhaisesta modernismista. Tänä päivänä taidemuseon kokoelmassa on noin 2500 teosta: mm. maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja grafiikkaa 1800-luvun alusta aina nykypäivään saakka.

Kemin taidemuseo on alusta lähtien avannut ikkunat pohjoissuomalaiseen taiteeseen ja mahdollistanut näyttävästi pohjoisen taiteen esille tulon. Näyttelyiden pääpaino on Lapin nykytaiteen esittelyssä. Lapin kuvataiteen esittelyn ja dokumentoinnin lisäksi museo järjestää säännöllisesti myös muita kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä sekä erilaisia luentoja, tapahtumia, taidetyöpajoja ja opastuksia. Kemin taidemuseo on toiminut vuodesta 1981 Opetusministeriön nimittämänä aluetaidemuseona, jonka tehtävänä on tutkimus-, tallennus- ja näyttelytoiminnan lisäksi edistää ja ohjata taidemuseotoimintaa omalla alueellaan.

taidemuseosali2 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kemin taidemuseo on toiminut Kemin keskeisimmällä paikalla Kulttuurikeskuksessa vuodesta 1991. Sebastian Savanderin suunnittelema kaunis ja kiitelty näyttelytila sopii myös konserttisaliksi erinomaisen akustiikkansa johdosta.

Museon sisäänkäynnin yhteydessä kävijöitä palvelee museokauppa, jossa myydään mm. taidejulkaisuja, kortteja, uniikkeja koruja sekä omaperäisiä sekä nostalgisia lahja- ja matkamuistoesineitä.

museokauppa-tkoko2
Museo on avoinna ti-pe 11-19, la-su 10-15.

Vapaa pääsy. 

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Kemin taidemuseon näyttelyihin. Opastusvaraukset numerosta 040 357 6991.

 

TAIDEMUSEON NÄYTTELYT

Kemin historiallinen museo

museo, kuvat, taide, kulttuuri

Kemin historiallinen museo tallentaa, vaalii ja asettaa näytteille Kemin kaupungin ja lähialueiden aineellista ja henkistä perintöä. Perusnäyttelymme esittelee esineiden, kuvien, tekstien ja äänien kautta kiehtovaa historiaamme aina esihistoriasta nykypäivään saakka. Järjestämme myös vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja opastuksia. Esteetön, uusi näyttelytilamme sijaitsee Kulttuurikeskuksessa.

Uusittu perusnäyttely, MEREN JA JOEN KAUPUNKI,  avautui 11.1.2015. Näyttely käsittelee Kemin ja sen lähialueiden historiaa sekä meren ja joen vaikutusta alueen muotoutumisessa yhdeksi Suomen merkittävimmäksi puuteollisuuden keskittymäksi.

Näyttelyn esihistoriallisella osastolla kerrotaan elämästä tuhansia tai satoja vuosia sitten aina kaupungin perustamiseen ja syntyyn saakka. Puu- ja paperiteollisuus esitellään niin työläisasumisen kuin tehtaiden ja sahojen kautta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyn "Kauppakadulla" voi tutustua mm. poliislaitokseen, 1950-1960-luvun kampaamoon tai väri- ja tapettikauppaan sekä palveluelinkeinoihin ja kemiläisiin henkilöihin. Lapin sota ja Kemin taistelut kertovat sodan kosketuksesta kemiläisiin. Suomen suurin joki, Kemijoki, esitellään kulkuväylänä, uiton ja kalastuksen kautta. Merenkulun, satamaoperoinnin ja salakuljetuksen historiaan voi tutustua satamaosiossa.

Näyttelyssä on kosketusnäyttöjä,videopisteitä ja kuva-aineistoa, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua syvemmin. Näyttelytekstit on suomeksi ja englanniksi, QR-koodien kautta ne avautuvat myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi. Historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa esitellään paikallisten kuvataiteilijoiden teoksia. Vaihtuvien näyttelyiden tilaan kootaan myös teemanäyttelyitä museon omista kokoelmista sekä tilaan tuotetaan erilaisia kiertonäyttelyitä.

Näyttely on avoinna ti-pe 11-19, la-su 10-15. Vapaa pääsy.

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Kemin historiallisen museon näyttelyihin! Opastusvaraukset numerosta 016 258 247.

Myös Marttalassa sijaitsevissa Työläiskotimuseossa ja Suomen Kähertäjämuseossa sekä Meripuistossa sijaitsevassa Savupirtissä voit ammentaa tietoa ja elämyksiä. Meripuiston museoalueen Savupirtti on avoinna kesäisin.  Marttalan museot  ovat avoinna tilauksesta, puh. 016 258 247.

Tervetuloa löytöretkelle Kemin museoiden mielenkiintoiseen maailmaan!

 HISTORIALLISEN MUSEON NÄYTTELYT

Asiakastyytyväisyyskysely

Kerro mielipiteesi ja vaikuta Kemin museoiden tarjontaan! 

   ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY/-TUTKIMUS