Nuori nainen istuu pöydällä.

Anna Huhtilainen

28.2.2020

Olen Anna Huhtilainen, 30-vuotias kiteeläislähtöinen vuoden verran Kemissä asunut eli kaupungista vasta pintaraapaisun tunteva ja sitä vielä tarpeeksi ulkopuolisen virkein silmin katsova tuore äiti. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri, luokan- ja aikuisopettaja, mutta nykyisin työskentelen freelance-kirjoittajana tehden ”kaikkea teksteihin liittyvää”, kuten usein yrittäjyyteni kiteytän. Vapaa-ajallani olen ja ajattelen pääosin hiihto- ja kävelylenkeillä. Voit seurata minua myös henkilökohtaisessa blogissani sekä Instagramissa @annahuhtilainen.

Kemiläinen, mihin käyttäisit 30000 yhteistä euroamme?

Jos saisit 30 000 euroa puhtaana käteen, mitä tekisit? Entä mitä ehdottaisit, jos saisit ideoida, mitä yhteistä hyvää samalla summalla tehtäisiin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin eteen?

Okei, ensimmäisen kysymyksen suhteen jäädään kukin odottamaan lottovoittoa, mutta jälkimmäisestä on mielikuvitus kaukana: ”Kemiläinen, mitä pieniä vihreitä tekoja tekisit 30 000 eurolla?”, kysytään nimittäin nyt meiltä kuntalaisilta otakantaa.fi-palvelussa.

”Asukkaat pääsevät mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Kemin kaupunki jatkoi hyväksi koettua osallistuvaa budjetointia vuonna 2020 teemalla: pieniä vihreitä tekoja.
Pyydämme kemiläisiltä ehdotuksia siitä, miten he käyttäisivät 30 000 € edistämään ympäristön ja ihmisten hyvinvointia kestävällä tavalla. Ehdotuksia voi tehdä kolmen viikon ajan, 18.2.–9.3.2020. Eniten peukutuksia saaneet ehdotukset menevät kaupunginhallituksen käsittelyyn.”

Sanotaanko näin, että ainakin oma ajatushautomoni alkoi raksuttaa heti ja kyselysivustolle klikatessani oli ilo huomata monen muunkin laittaneen mietintämyssyn päähänsä.

Omat peukkuni menivät muun muassa seuraaville ideoille:

”Alue mistä voisi halutessaan vaikka vuokrata kesällä pläntin maata ja saisi käydä kylvämässä mitä haluaa ja niitä hoitamassa.”

Tämä, niin isosti tämä! Itse asumme omakotitalossa, mutta jos asumismuotomme olisi toinen, niin olisin huutaen jonossa vuokraamassa oman maaplänttini 🙂 Kun saan laittaa kädet multaan, alkaa kuopsuttaa maata ja myöhemmin hyvällä tuurilla vielä kerätä sadon talteen, ei sen palkitsevampaa ja terapeuttisempaa mindfulnessia olekaan. Jatkoon!

”Koulujen ja päiväkotien pihalle ja kaupungin puistoihin istutettaisiin marjapensaat.”

Tässä toinen ehdotus, jota tuskin ehdin lukea loppuun ennen kuin olin jo painanut peukkua. Mikä olisikaan lapsille ja nuorille tämän opettavaisempaa ja nykyisen opetussuunnitelman mukaista? 🙂 Ensin tutustuttaisiin marjojen biologiaan, sitten hoidettaisiin pensaita, aikanaan käytäisiin keräämässä sato talteen ja nautittaisiin siitä yhdessä herkutellen. Learning by doing eli tekemällä oppiminen -tyyppistä ajattelua kannattava opettajaidentiteettini puskee nyt vahvasti läpi, myönnetään 😉 Jotain tällaista marjapensasasiaa oman opettajaurani aikana olisin todella toivonut osuvaksi myös omalle kohdalleni. 

Tässä voisi olla oma lisäykseni marjapensasideaan.

Aiempien vuosien osallistavan budjetoinnin aikaansaannoksia ovat muun muassa lasten leikkilaiva Sisäsatamassa sekä pian valmistuvat Jungon kuntoiluportaat. Myös maisemanhoidollisia töitä on tehty pusikoita raivaamalla. Siispä käyttäkäämme tilaisuutemme vaikuttaa jälleen hyväksemme ja ideoikaamme itse tai ainakin peukuttakaamme kanssakuntalaistemme ilmoille heittämiä hyviä ajatuksia, joista on iloa kuntalaisille vauvasta vaariin. Aikaahan tuonne 9.3. on vielä reilu viikko eli hyvin ehtii!

Ideoista ja ideoinnista innostuneena ja viimeisimmäksi suunniteltujen vaellusreittien toteuttamista peukuttaneena,
Anna

Takaisin listaukseen