29.4.2020

Kaupat lahjoittavat aiempaa enemmän kasviksia hyvikkikäyttöön

Nainen pakkaa ruokakasseja polkupyörän kuljetuskärryyn.
Kasvisruokaohjaaja Tarja Sipilä kerää hävikkiruokaa marketeista ja kuljettaa ne keittiöönsä polkupyörällä. Kuvattu elokuussa 2019. KUVA: PENTTI KORPELA

Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke tukee kaupunkilaisten hyvinvointia myös korona-aikana.

Hankkeen kasvisruokaohjaajan Tarja Sipilän kierrokset kaupoissa ovat jatkuneet poikkeusaikana. Sipilä saa niistä lahjoituksena ruokatarvikkeita, jotka muutoin joutuisivat hävikkiin. Näin hävikki estyy ja syntyy hyvikkiä.

Sipilä on osa ketjua: hän jakaa hyvikkiä edelleen järjestöille, jotka puolestaan jakavat ruoka-apua sitä tarvitseville. Yhteistyö on tiivistynyt poikkeusaikana, koska tapahtumia ei voida järjestää. Kasvisruokaohjaaja keskittyy nyt työssään ruoka-apuun.

Korona-aikana kaupat ovat lahjoittaneet aiempaa enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Lahjoituksia on saatu myös yksityishenkilöiltä. Moni ruoka-avun saaja on ollut kiitollinen ja ilahtunut siitä, että kassissa on enemmän terveellistä syötävää perinteisten jauhojen ja säilykkeiden lisäksi.

Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää hävikkiruoan hyödyntämistä ja luoda sitä varten paikallinen toimintamalli.

Hankkeen uutena projektipäällikkönä on aloittanut 14. huhtikuuta hortonomi, agrologi Heidi Nikkilä.

”Vireillä on muun muassa uusien innovatiivisten viljelymenetelmien kokeilua sekä syötävien puisto- ja viljelyalueiden perustaminen kaupunkiin”, Nikkilä kertoo.

Hankkeen yhteistyökumppani ammattiopisto Lappia suunnittelee kaupunkiviljelykoulua. Tavoitteena on innostaa ihmisiä kokeilemaan syötävien kasvien viljelyä jo tulevana kesänä.

Hanke jatkuu vuoden 2022 kesäkuuhun. Sille on myönnetty Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta yhteensä 359  904 euroa.

Takaisin listaukseen