24.6.2020

Kemin suosittu kesäkohde on avannut jälleen ovensa – astu menneen ajan tunnelmaan

Savupirttimuseo Meripuistossa, ulkokuva.

Kemin Meripuistossa sijaitseva 1790-luvulla rakennettu Yli-Jaakheikin savupirtti on avattu yleisölle keskiviikkona 24. kesäkuuta. Pirtti on avoinna elokuun loppuun asti keskiviikosta lauantaihin kello 12–17 ja sunnuntaisin kello 12–16.

Savupirtti on toiminut museokäytössä Meripuiston laella vuodesta 1952, ja vuosien mittaan siitä on muodostunut yksi Kemin suosituimmista kesävierailukohteista. Pirtissä voi aistia menneen ajan tunnelmaa ja eläytyä suomalaisten kansanomaiseen elämäntapaan.

Savupirtillä on paikalla asiantuntijaopas kertomassa pirtin historiasta, elämästä ja esineistöstä sekä suomalaisesta asumisen historiasta.

Viikonloppuisin lasten kannattaa ottaa savupirtille mukaan oma keppihevonen. Keppihevosella voi suorittaa pirtin kauniiseen ympäristöön sijoitetun savupirttiaiheisen esteradan. 

Yli-Jaakheikin savupirtti elää kolmatta elämäänsä.  Ensimmäisen kerran se rakennettiin Muurolassa ja toisen kerran se pystytettiin 1830-luvulla nykyiseen Maulan kylään.

1950-luvun alkuvaiheessa erinäisten vaiheiden jälkeen savupirtti päätyi Kemin kotiseutu- ja museoyhdistykselle, joka pystytti sen Museoliiton ohjauksessa Kemin Meripuistoon museoksi.

Yli-Jaakheikin savupirtti on Peräpohjolan ainoa museokäytössä oleva savupirtti ja arvokas osa Kemin seudun kulttuuriperintöä. Rakennus ja sen sisällä sijaitseva näyttely kertoo paitsi historiastamme, myös kemiläisten yhteisestä tahtotilasta säilyttää kulttuuriperintöämme tuleville sukupolville. Savupirtti nykyisellään on kunnianosoitus sen ajan kotiseututyön parissa toimineille ihmisille.  

Savupirtti oli Peräpohjolassa kuten koko Suomessa tyypillinen asumus keskiajalta vielä 1800-luvulle asti. Vanhimmissa savupirteissä ei ollut ikkunoita vaan pienet suljettavat luukut. Myöhemmin ikkunat rakennettiin vihertävästä lasista.

Liesi oli aluksi keskellä, mutta jo 900-luvulta lähtien yleistyi tapa sijoittaa nurkkaan kiuas, joka lämmitettäessä työnsi savua pirttiin. Asukkaat painautuivat matalalle sakean savun vuoksi tai tekivät ulkotöitä lämmittämisen ajan. Savu päästettiin ulos katossa olevasta räppänästä. Hiilet vedettiin hiillokseksi uunin eteen, jossa ne olivat koko päivän keittotulina.

Savupirttiä ovat asustaneet myös kotieläimet. Hevonen, lehmät ja kanat ovat talvisin majailleet isäntäväen kanssa pirtin lämmössä.

Takaisin listaukseen