8.5.2023

Kunta-alalla harvinaiset ISO-standardit ohjaavat Kemin toimintoja

Kemin kaupungilla on nyt kaksikymmentä ISO-sertifioitua kohdetta. Niistä kahdellatoista eli kaikilla kouluilla ja lähes kaikilla päiväkodeilla on sekä ISO 14001 ympäristösertifikaatti että ISO 45001 työterveys- ja työturvallisuussertifikaatti. Ensimmäiset sertifikaatit saatiin vuonna 2019 ja kohteiden määrää on lisätty vuosittain. Tänä vuonna uusina kohteina Pajarinrannan ja Sauvosaaren päiväkodit sekä Syväkankaan esiopetus saivat molemmat sertifikaatit. Tiettävästi Kemi on ainoa mannersuomalainen kunta, jolla on nämä sertifikaatit.  

Mikä se ISO sitten on? 

ISO on kansainvälinen standardisoimisjärjestö, jota ei hallinnoi mikään yksittäinen valtio, vaan joka muodostuu kansallisista standardisoimisjärjestöistä, yksi kustakin maasta. Suomen edustaja on Suomen Standardisoimisliitto (SFS). 

Standardi vai sertifikaatti? 

Standardia voi noudattaa ilman sertifikaattia, mutta sertifikaattia ei saa noudattamatta standardia. Toisin sanoen sertifikaatti on ulkopuolisen tahon myöntämä todistus siitä, että organisaatio toimii standardin edellyttämällä tavalla. Jotta sertifikaatti pysyy voimassa, ulkopuolinen taho käy vuosittain tarkistamassa, että standardia noudatetaan eli auditoimassa.  

Miten ISO näkyy käytännössä? 

ISO 14001 ja ISO 45001 -standardit ovat osa johtamisjärjestelmää ja niitä käytetään työkaluina tehostamaan toimintoja jatkuvan parantamisen periaatteella. Sertifiointiin liittyvä auditointi nostaa esiin parannuskohteita, joita ei välttämättä itse huomaa tai joita ei ole vaan tullut parannettua. Auditoija antaa korjausten valmistumiselle määräpäivät, jolloin hommat etenee ja toiminta paranee! 

Auditoinnissa kunnan toimintaa tarkastellaan laajasti strategiasta käytännön toimintaan: Kaupunkistrategiassa on sitouduttu ISO 14001 standardin edellyttämään ympäristönsuojeluun ja se näkyy työntekijälle esimerkiksi niin, että materiaalikeskus kuljettaa sähköautolla, kouluissa seurataan ja vähennetään ruokahävikkiä ja toimistotyöntekijä ei nakkaa banaaninkuoria muovipussittomaan roskikseensa, vaan vie ne taukohuoneen biojäteastiaan.  

Lisätietoja:  

Kestävän kehityksen koordinaattori ja projektipäällikkö Eija Kinnunen,
040 161 6590, eija.kinnunen@kemi.fi  

Takaisin listaukseen