Kaavoitus ja rakentaminen

 

 

Voit lähettää kaavoitusta ja rakentamista koskevan uuden kysymyksen tällä lomakkeella 

Kysymykset vuonna 2019

9.11.2019 Kysymys:

TONTIT
Hei. Onko peurasaareen tulossa tontteja rannan alueelle? Paljon tyhjää tilaa ja vanhoja rakennuksia joiden tilalle saisi monta hyvää omakotitalo tonttia. Vanha urheilukenttäkään ei enää ole käytössä, ilmeisesti ei talvisinkaan jäädytetä? Kauhean pitkässä kuusessa tuntuu olevan nuo Rovanrinteenkin tontit.. Useampi vuosia tässä odotellut että halutulta alueelta tulisi tontit varattavaksi, mutta tälle vuodelle avattu puolikas katu ja nämäkin tontit sallivat vain perinteisen tyylin rakentamisen. Onko Nauskan ja Rovanrinteen tontit ensi vuonna varattavissa?
Nimimerkki: Rakentaja

Vastaus 1:
Peurasaaressa on meneillään asemakaavamuutos, jossa on suunniteltu uutta asuinrakentamista muun muassa ns. entisille pienteollisuustonteille kortteliin 1306. Kaavaluonnoksia on tulossa nähtäville vielä kuluvan vuoden aikana.

Saija Alakare
kaavoitusarkkitehti
Kemin kaupunki
p. 050 410 2969

Vastaus 2:
Vuonna 2020 rakennetaan uusia katuja Nauskaan ja Rovalle todenäköisesti 2021.

Mika Grönvall
yhdyskuntatekniikan päällikkö
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 040 089 5322

 


4.11.2019 Kysymys:

VAPAAT TONTIT
Hei,
Onko aikataulua milloin Rovan Talvikinkierros on tarkoitus “avata”?
Nimimerkki: Kysyjä

Vastaus:
Vuonna 2020 rakennetaan uusia katuja Nauskaan ja Rovalle todenäköisesti 2021.

Mika Grönvall
yhdyskuntatekniikan päällikkö
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 040 089 5322


20.9.2019 Kysymys:

TIE YLEISELLÄ RANNALLA
Onko kaupunki vuokrannut kaupungin meren puoleisen ranta-alueen? Läheisen okt:n omistaja on rakentanut sinne tien ja tehnyt sinne yksityisen sataman. Siellä hän pitää mm. saunalauttaa. Myös edustalla oleva saari on raivattu, eikä sitäkään ole ilmeisesti tehty kaupungin toimesta.
Nimimerkki: Saako toisen maalle rakentaa?

Vastaus:
Kaupunki ryhtyy selvittämään asiaa.

Paulus Rantajärvi
kaupungingeodeetti
Kemin kaupunki
p. 050 594 8440


30.8.2019 Kysymys:

BUSSIKATOS
Heps. Takajärven koulun loputtua suuri määrä lapsia kuljetetaan bussilla Hepolan kouluun. Entisen Takajärven koulun pysäkki tarvitsisi katoksen syksyn ja talven tuislujen lasten suojaksi.
Nimimerkki: Mummeli

Vastaus:
Katoksia on asennettu Oklaholmankadun varteen, mutta entisen koulun kohdalla näitä ei vielä ole. Nämä voidaan ottaa hankintaohjelmaan ensi vuodelle.

Mika Grönvall
yhdyskuntatekniikan päällikkö
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 040 089 5322


7.8.2019 Kysymys:

PUISTOALUE
Mirjamintie ja Larintien välissä on kapea puistoalue, jossa joitakin tuulen kenolleen kaatamia koivuja. Voisiko koko puistokaistaleen harventaa ja raivata sekä siistiä liiasta puusta ja pensaista?
Nimimerkki: Yks asukas

Vastaus:
Kaupunki suorittaa ns. hoitamattomien puistojen raivaustöitä vuosittain määrärahojen puitteissa. Tähän kohteeseen voidaan tehdä kevyttä harvennusta.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


23.7.2019 Kysymys:

KERROSTALON PURKAMINEN
Hei!
Herättää ihmetystä Oklaholmankatu 15:n kerrostalon purkutyömaa. Betonipölyä leviää purkupaikan ympäristöön ja olen ymmärätnyt että se on terveydelle vaarallista. Ainakin ohimennessä haisee ällöttävälle. Purkupaikalla on kyllä säiliöauto ilmeisesti kastelua varten, mutta taitaa olla vain näön vuoksi.
Eikö olisi pitänyt esim. huputtaa?
Nimimerkki: Ihmetys

Vastaus:
Ilmoitan Kiinteistön omistajalle (Itätuulelle), että valvovat purkutyömaata. Aloituskokouspöytäkirjassa oli maininta, että pölyn leviäminen on estettävä.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


17.7.2019 Kysymys:

PIHAPIIRI TÖRKYINEEN
Luulin että vain meillä on noin törkyinen aitanaapuri, mutta kun luin näitä kysymyksiä, en voi olla laittamatta itsekkin tänne kysymyksen samasta aiheesta; törkyinen aidantaus. Sanotaan että siitä voi sanoa fiksusti naapurille, mutta voi voi..siinä tapauksessa täytyy vastassa olla se toinen fiksu, mutta näinhän ei ole. Lähes 10 v sitten kaadettiin kaikki pensaat väliltämme, välipiha tuulettu mukavasti, hetken oli mukava fiilis, mutta vain hetken. Siinä meni täysin yksityisyys kun välimatka naapuriin on 30 cm lakisääteisen 4 metrin sijasta.Tuon tuomat lieveilmiöt. Varaston taus joka näkyy meidän puolelle, on törkeyden huippu limasine levyineen, ruosteisine rautoineen, keppeineen,on ruosteinen jääkaappipakastin,ritilää,ristikkoa, homeisia lautoja jne jne ja se roska on levittäytynyt tontin ulkopuolelle enenevässä määrin. Piharoskat viedään metsään vaikka on hieno egolaitos ilmasine palveluineen. Hiiret sikiävät siellä. Kasvatettiin pensaat uudelleen mutta suoja on hetkellistä, lehdet kun lähtee, olaan akvaarisossa taas. Tämä kaikki on vissiin ihan sallittua ja tuosta ikävästä pääsee varmaan vasta sitten kun me itse muutetaan pois, he jatkaa, näinhän se menee ..edellisetkin lähti..
Nimimerkki: Toiset kärsii, toiset nauttii

Vastaus:
Rakennusvalvontaviranomainen tietenkin toivoo, että naapurit ovat hyvissä väleissä ja pystyvät nämä asiat sovussa sopimaan. Aina kun rakennusvalvontaviranomainen joutuu puuttumaan asiaan, niin se voi pahentaa naapureiden välisiä suhteita.

Kun rakennusvalvontaan tulee ilmoitus törkyisestä naapurin pihasta, niin se käydään tarkistamassa.
Sen jälkeen päätetään, että ylittyykö meidän puuttumiskynnys. Jos ylittyy, niin ensisijaisesti puhutellaan asukasta ja annetaan mahdollisuus korjata tilanne.
Jos tilanne ei korjaannu, niin sen jälkeen käytämme muita keinoja.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


16.7.2019 Kysymys:

MANSIKKANOKAN LAAJENNUS
Mikä on mansikkanokan laajennuksen tilanne, rakentaminen ollu aika hiljaista viime kuukaudet? Aika typerää pysäyttää projekti tuohon vaiheeseen. Kuitenki tää ranta-alue on tän kylän kruunu jalokivi.
Nimimerkki: Marce81

Vastaus:
Työmaa on tarkoituksella keskeytyksissä kesäajan ja työt käynnistyvät kesäkauden jälkeen.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322

 


14.5.2019 Kysymys:

SYVÄKANKAAN KAATOPAIKKAPIHAT
Nyt kun lumet sulaneet alkaa kaikki purkujätteet ja muut romut tulevan jälleen esille. Syväkankaalla kansantiellä ja kulmatien alkupääsä useita kiinteistöjä törkeässä kunnossa. Toivottavasti kaupunki alkaa toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.
Nimimerkki: Ihmettelevä ??

Vastaus:
Rakennusvalvonta tekee ympäristön jatkuvaa valvontaa. Pyrimme puuttumaan epäkohtiin resurssien mukaan.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


11.5.2019 Kysymys:

EPÄSIISTI ASUINYMPÄRISTÖ
“Lähtökohtaisesti kiinteistöjen omistajilla on velvollisuus pitää rakennukset ja ympäristö kunnossa. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi puuttua epäkohtii ja puuttuukin, mutta työ ottaa oman aikansa”.

Tämä näyttää olevan vakiovastaus esitettyihin kysymyksiin, mutta valvooko kukaan oikeasti että asiat saatetaan kuntoon. Useimmissa kunnissa lähtee pienimmistäkin epäkohdista kehotus ja siitä seuraa toimenpiteitä ellei kehotusta noudateta.
Ajoksessa pari tonttia törkeässä kunnossa. Levittäydytty puistonkin puolelle. Varastoitu vanhoja kodinkoneita ym.
Pressuja levitelty päälle, mutta ei kai kaupunki kuitenkaan hyväksy että asia on sillä hoidettu. Tämä tilanne on kestänyt vuosia. Mutta niin kai se on että työ ottaa oman aikansa 🙂
Nimimerkki: Mari

Vastaus:
Epäkohtiin on helpompi puuttua, kun kiinteistöjen tarkka osoite on tiedossa. Yleistä ympäristön valvontaa teemme resurssien mukaan.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


13.4.2019 Kysymys:

RAJA-AITA
Saako haja-asutusalueelle rakentaa 2m korkean raja-aidan?
Nimimerkki: hn

Vastaus:
Pääsääntöisesti rajalle saa rakentaa 2 m korkean aidan, kunhan se on rakennusjärjestyksen mukainen. Rakennusjärjestyksen mukaan aidan rakentaminen tarvitsee toimenpideluvan. Toimenpideluvassa on kuultava rajanaapuria.

Rakennusjärjestyksen teksti:
Aitaaminen
Kiinteistön omistajalla on oikeus rakentaa aita tontin rajalle, ellei asemakaava toisin määrää.
Aidan tulee materiaaleiltaan, korkeudeltaan ja muulta ulkoasultaan soveltua ympäristöön.
Katua tai muuta yleistä aluetta vastassa oleva kiinteä aita on tehtävä kokonaan tontin tai rakennuspaikan puolelle. Aita on tehtävä niin, ettei siitä aiheudu haittaa liikenteelle.
Aidan, joka ei ole naapuritontin tai rakennuspaikan rajalla tekee ja pitää kunnossa tontin tai rakennuspaikan haltija.
Tonttien tai rakennuspaikkojen välisen aidan tekemiseen ja kunnossapitämiseen ovat kummankin tontin tai rakennuspaikan haltijat velvolliset osallistumaan puoleksi kumpikin, jollei velvollisuuden muunlaiseen jakamiseen ole erityistä syytä. Mikäli asiasta ei sovita, siitä päättää rakennusvalvontaviranomainen.
Tontille ja rakennuspaikalle rakennettava aita, ellei sitä sijoiteta rajalle, tulee sijoittaa siten, että se on piha-alueiden järjestelyjen kannalta tarkoituksenmukainen ja huollettavissa.
Istutettava aita ei tarvitse rakennusvalvontaviranomaisen lupaa.
(MRA 82 §)

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


14.2.2019 Kysymys:

SISÄILMAONGELMAT
Kemissäkin on nyt useita sisäilmaongelmaisia rakennuksia. Onko minkään rakennuksen ongelmat korjattavissa ns. kapselointimenetelmällä?
Nimimerkki: Satu Tala

Vastaus:
Kapselointi menetelmä toimii parhaiten betonirunkoisissa rakennuksissa, joihin kapselointi on varmimmin toteutettavissa. On puurakenteisissa rakennuksissa epävarma menetelmä. Kapseloinneista on maan laajuisesti kokemuksia, kapseloinnin onnistumisprosentti on pieni: 1 kohde 24 kohteesta on onnistunut. Parempi menetelmä on purkaa ongelmallinen rakenne.

Kaisa-Mari Immonen
kaupunginarkkitehti
Kemin kaupunki
p. 040 668 3129

 


Kysymykset vuonna 2018

3.7.2018 Kysymys:

YHTENEVÄT RAKENNUSMÄÄRÄYKSET?
Peurasaareen, Mikonkadulle rakennettiin palvelutalo. Miten on mahdollista, että samaisella alueella rakennettuihin OK-taloihin vaadittiin liittyminen hulevesilinjaan ja siitä ilosta piti vielä maksaa. Nyt rakennettu palvelutalo johtaa hulevetensä kadulle ja kadun viereen jossa ei ole kunnollista ojaa. Tulevina vuosina Mikonkatu ja vieressä kulkeva pyörätie tulevat olemaan jäässä/erittäin liukkaat sulamisvesien johdosta ja kesäisin tulvivat sateiden jälkeen.
Aikoinani rakentamaani taloon vaadittiin hulevesie johtaminen kauas sokkelista, kosteusvaurioiden välttämiseksi. Miksi tätä samaa ei vaadita kyseiseltä rakennuttajalta? Onko meillä erit säännöt jos kyseessä on MT- ja päihdekuntoutujat (niillehän tämä aluksi rakennettiin) tai vanhukset joilla ei enään paljoa ole elinaikaa? Ja kuka huolehtii hoitajien terveydestä, mahdollisten sisäilma-ongelmien yhteydessä? Jos hulevesi asiat ovat hoidettu näin, miten on salaojituksen? Onko vain “tarkistuskaivot” kaivettu nurkkiin? Onhan se paljon halvempaa niin ja saadaan Oululais-rakentajalle muutama euro lisää taskuun Suviseuroilla kulutettavaksi.
Nimimerkki: Koirankopin rakentaja

Vastaus:
Kiinteistölle ei ole hulevesiverkostoa, joten hulevedet on ohjeistettu johdettavaksi maastoon. Kaupunki seuraa ojan kuntoa ja mahdollista tulvimista. Jos hulevedet aiheuttavat ongelmia, niin se tullaan hoitamaan kuntoon.Salaojitus on tehty suunnitelmien mukaan.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


1.7.2018 Kysymys:

KUKA MENEE VÄLIIN?
Eikö kaupunkimme virkamiehet ja päättäjät kykene valvomaan tekemiensä päätösten toimivuutta? Kaupunkia kierrellessä panee merkille, kuinka yhteisiä puistoalueita “parturoidaan” ja liitetään omaksi piha-alueeksi, käytetään komposti- ja omien istutusten kasvatusalueina Muuan vuosi sitten asukas teki ilmoituksen luvattomasta puiden kaadosta puistosta. Mitä vastasi viranhaltia?! ” Mene väliin, jos kuulet moottorisahan käyvän”. Näinkö meillä toimii demokratia ja yhteisten asioiden hoito?
Nimimerkki: Puistojen valtaus

Vastaus:
Kyllä kaupungin virkamiehet reakoivat, jos huomaavat väärinkäytöksiä tai niistä tulee ilmoituksia. Jos luvattomista puiden kaatamisista tulee ilmoituksia, niin niihin myös puututaan.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
p. 0400 698 847

 


17.6.2018 Kysymys:

PUUT VARJOSTAA
Rakensimme 1975 talon Niittytien päähän. Tontin takana oli pientä puustoa joita ihmettelimme jotta tuleeko siihen läpikäymätön metsä. Sanottiin että ei toki siihen on suunniteltu puisto. No vuodet ovat vierineet puistoa ei ole mutta läpinäkymätön metsä ja varsinkin sääskien pesä. Eikö olisi jo aika edes hieman harventaa tuota pusikkoa varsinkin kun tontin vuokra nousee vuosi vuodelta. Vieläkö odottelua vai korjaamo tuoni ennen sitä?
Nimimerkki: Joko on aika

Vastaus:
Kyseessä on kaavan mukainen viheralue, johon ei ole varsinaista puistoa koskaan rakennettu. Vastaavia alueita hoidetaan metsänhoitotöiden yhteydessä. Tämä alue otetaan tarkasteluun ja voidaan mahdollisesti tehdä puunharvennustoimenpiteitä.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322

 


7.6.2018 Kysymys:

SATAMAKANGAS
Onko Satamakankaan kaavoitus lyöty jäihin vai eteneekö hanke ?
Nimimerkki: Kiinnostunut

Vastaus:
Kaupunginhallitus on 22.1.2018 hyväksymässään kaavoituskatsauksessa osoittanut Satamakankaan alueen kaavoituksen tehtäväksi suunnittelukaudelle 2019-2025.

Jani Hiltunen
suunnittelupäällikkö
Kemin kaupunki
p. 040 359 3593

 


25.5.2018 Kysymys:

NE TUOMELANKADUN ORAPIHLAJAT
Toisaalla jo liki kuukausi sitten kyselin kyseisen pensasaidan leikkauksen perään. Oksat roikkuvat edelleen tien päällä. Ovat vaaraksi kulkijoille. Kävelijän tai pyöräilijän pitää kiertää jolloin ollaan autojen edessä. Pitääkö pahin tapahtua, ennenkuin toimitaan?
Nimimerkki: Kulkija

Vastaus:
Rakennustarkastaja antaa kehotuksen kiinteistön omistajalle, että saattaa pensasaidan asianmukaiseen tilaan.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322

 


7.3.2018 Kysymys:

KOIVUPUISTON ONGELMAT
Mikä on kaupungin kanta Koivupuiston nykyiseen tilanteeseen, liittyen puiston epäsiisteyteen, joka on lisääntynyt koira-aitauksen tulon vuoksi? Autoilla tuodut koirat tekevät tarpeensa puiston alueelle joka puolelle?
Rescue koirien lisääntyminen tuo myös riskit puistossa olevien ulosteiden takia, näillä koirilla puuttuvat yleensä rokotukset ja niillä on sairauksia johon antibiootit eivät enää kaikissa tapauksissa tehoa? Tartuntavaara ihmisiin, pentu-ja vanhoihin koiriin suuri. Lähellä myös lasten leikkipuisto johon myös koiria viedään kiellosta huolimatta. Vastaukseen liittyen katson, että vastuu toki myös koirien omistajien, mutta mielestäni kaupungin puistoalueen suunnittelija ei huomioinut tarpeeksi riskejä, edellä mainittu riski ei ole ainut siihen liittyy muutakin.
Nimimerkki: Lisätietoja kaipaava

Vastaus:
Koiria on ulkoilutettava yleisillä alueilla siten, että vaaraa tai epäsiisteyttä ei aiheudu. Tästä säädetään järjestyslaissa. Koira-alueella sekä tämän välittömässä läheisyydessä on koiranjätöksille omia astioita ja näitä käytetään kiitettävästi. Koko Pajarinrannan ja Mansikkanokan alue on tällä hetkellä suunnittelussa ja koira-aitaus voi sijaita jatkossa muuallakin.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322

 


Kysymykset vuonna 2017

22.5.2017 Kysymys:

KUKA VASTAA KADUN SIISTEYDESTÄ
Vuodesta toiseen..talvi ..liukkaus..lumet..kesän tultua siivo jatkuu ..hiekkaa ym..Entisen Kemin kenkäkeskuksen jalkakäytävät..Tämä kadun osuus on vaarallinen..sekä kamottava.Kysymys kuuluu eikö kaupungin tulisi antaa määräys/huomautus.
Nimimerkki: Kulkija

Vastaus:
Jalkakäytävän kunnossapito kuuluu kiinteistön vastuulle. Kaupunki kehottaa kiinteistön omistajaa hoitamaan velvollisuutensa. 

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


31.1.2017 Kysymys:

JOUSTAVUUTTA RAKENTAMISEEN
Miksi ajatte nuoria omakotitalojen rakentajia naapurikuntiin tyhjän tiukoilla rakennus rajoitteilla. Esim. Jos rakentaja haluaa palahuopakaton, te määräätte että ei, se pitää olla koko huopa. Tai jos alueelle on jo saanut rakentaa kahden eriväristä taloa, rakentajan haluama väri ei teille sovi. Myös ikkunoiden koko ei ollut teidän mieleinen. Haloo nyt. Miettikää kahdesti. Tarvitsemme Kemiin veronmaksajia, eikä tällainen ainakaan tuo niitä, koska naapurikunnassa rakentaminen näyttää olevan paljon helpompaa ja joustavampaa.
Nimimerkki: Ritva Alatalo

Vastaus:
Meillä on laadittu rakentamista ohjaamaan yleis- ja asemakaavat. Lisäksi osaan alueista on laadittu rakentamistapaohjeet. Jos rakentamisessa noudatetaan näitä periaatteita, niin rakennusluvan varmasti saa.

Sitten, jos näistä periaatteista poiketaan, niin tulee aina harkittavaksi rakennusluvan myöntämisen mahdollisuus ja tällöin ohjataan ja kerrotaan se myös hakijalle. Kaavat ja rakentamistapaohjeet eivät ole hirveän tiukat, mutta joistain suuntaviivoista on pidettävä kiinni. Kaikissa Meri-Lapin kunnissa rakentamisen ohjaus tapahtuu ihan saman lailla.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
0400-698847


23.1.2017 Kysymys:

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN PUTKIRIKKO
Hei,
Toivottavasti asia on jo korjattu saadessani vastauksen kysymykseeni. Jo viikon on ollut Peurasaaren päiväkodissa putkirikko eikä pienten puolen vessassa tule lämmintä vettä. Onko tosi, että asian korjaamiseen menee näinkin kauan aikaa ja mistä se johtuu? Jos kaupungilla ei resurssit riitä asian korjaamiseen, niin varmasti paikkakunnalta löytyy putkifirmoja joille työ kelpaisi. Lähinnä tässä ajattelen pieniä lapsia ja työntekijöitä, joille tästä koituu kovasti vaivaa. Lisäksi tämmöisenä “tautiaikana”, joilloin käsipesu on tärkeässä roolissa ei pystytä normaalisti suorittamaan, koska lämmintä vettä ei tule. Harmillista, että korjaaminen on venynyt näinkin pitkään.
Nimimerkki: Ihmettelevä asiakas

Vastaus:
Vuoto on havaittu keskiviikkona 18.1. Kiinteistönhoitaja on sulkenut linjan heti paikalle päästyään. Korjauksessa ilmeni laajempi korjaustarve kuin pelkkä vuotokohta. Korjaustoimet olisi voitu suorittaa jo maanantaina 23.1., mutta käyttäjien toiveesta siirrettiin tiistaille. Tiistaina on ollut lämmin vesi käytettävissä. Pahoittelemme rikosta aiheutunutta häiriötä.

Kaisa-Mari Immonen
kaupunginarkkitehti
Kemin kaupunki
puh. 040-668 3129


Kysymykset vuonna 2016

15.11.2016 Kysymys:

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN SISÄILMA
Hei!  Peurasaaren päiväkodissa on sisäilmaongelmia. Voisiko kaupunki sijoittaa päiväkotiin sisäilman puhdistimia? Näin saataisiin lapsille ja henkilökunnalle paremmat olosuhteet kunnes tilanteelle tehdään jotain.
Nimimerkki: Päiväkodin asiakas

Vastaus:
Hei, kaupunki teettää rakennuksessa lisätutkimuksia, joiden perusteella tiedetään mitä toimenpiteitä rakennukseen tehdään ja minkälaisia sisäilmapuhdistimia rakennukseen tarvitaan.

Kaisa-Mari Immonen
kaupunginarkkitehti
Kemin kaupunki
puh. 040-668 3129


9.11.2016 Kysymys:

KOIRAPUISTO
Miten koirapuistoasia etenee? Onko edelleenkin suunnitelmissa tehdä koirapuisto Karjalahteen? Sitähän vastustettiin jonkin verran. Suunnitelma oli nähtävillä 18.5.-1.6.2016.

Miten Ruutin koirapuisto? Luin, että pohjoispuoli olisi vielä käytettävissä koirapuistona, mutta sieltä oli kuitenkin eräänä päivänä käännytetty koiran ulkoiluttajia. Olisiko niin, että vain eteläiseltä portilta käännytetään? FB-postauksessa ei kerrottu miltä portilta olisi käännytetty.
Nimimerkki: Laali

8.11.2016 Kysymys:

KOIRAPUISTO ASIAA
Onkohan tietoa, milloin koirapuisto suljetaan?
Sinne on nimittäin tuotu jo merkkikeppejä ja puiston keskellä olleet pensaat kaadettu, mutta mitään ilmoitusta ei ole ollut puiston portilla, että milloin puisto suljetaan kokonaan. Olisi todella hyvä, että meille koirapuistossa kävijöille ilmoitettaisiin hyvissä ajoin koirapuiston sulkemisen ajankohta.

Lisäksi olisi myös hyvä, jos uusi puisto tai edes joku väliaikainen puisto tulisi käyttöön, kun nykyinen puisto suljetaan. On nimittäin todella ikävää, jos joutuu talven (yli puolivuotta) olemaan ilman koirapuistoa. Koska kaikille koirille ei hihnalenkit riitä ja koirapuisto on ainoa paikka, missä koiria on saanut piettää irti.
Nimimerkki: Koirapuistoilija

Vastaus:
Ruutinpuiston rakentaminen rivitalojen osalta käynnistyy lähipäivinä. Urakoitsija rajaa (rakentaa aidan) rakennettavan tontin nykyiseen koirapuistoon. Koirapuiston pohjoisosa jää käyttöön ainakin vuodeksi 2017 (arvio). Kulku tänne on pohjoispuolen sillan kautta. Virallinen koirapuisto on suunniteltu Kiveliönkadun ja Kisällinkadun kulmaan. Suunnitelma on virallisesti hyväksytty, mutta toteuttamisohjelmassa se ei vielä ole. Ruutinpuiston rakentumista seurataan ja tarvittaessa koirapuiston rakennustyöt aloitettanee syksyllä 2017. Kaupunki tarkastelee vielä, että voidaanko kokeiluluontoisesti keskusta-alueen läheisyyteen toteuttaa kevyesti koirapuistoa eli lähinnä aitaamalla jokin alue tähän tarkoitukseen. Suunnitelmia tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


25.10.2016 Kysymys:

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN SISÄILMA
Hei, Olen havainnut Peurasaaren päiväkodissa sisäilmaongelmaa. Lapsi on aloittanut hoidossa siellä syyskuun alusta 2016 ja heti huomasin hänen vaatteissaan tunkkaista/vanhan kellarin hajua. Samaa havaintoa olen kuullut muiltakin vanhemmilta. Onko asia tiedossa ja tehdäänkö sille jotain? Sisäilmamittaukset?
Tästä olisi sitten hyvä saada vanhemmille kirjallinen tiedote mitä asialle tehdään ja myös tuloksista. Kiitos!
Nimimerkki: Huolestunut äiti

Vastaus:
Peurasaaren päiväkodilla on havaittu sisäilmaongelmia jo muutamia vuosia sitten. Vuonna 2014 on työterveyslaitos tehnyt sisäilmastoselvityksen tiloissa, jonka pohjalta rakennusta on korjattu. Ongelmat vähenivätkin korjausten myötä, mutta tänä syksynä on ilmennyt uudelleen ongelmia, mm. kellarimaista hajua. Seuraavia korjaustoimenpiteitä selvitetään, kun nämä selviävät tiedotetaan asiasta.

Kaisa-Mari Immonen
kaupunginarkkitehti
Kemin kaupunki
puh. 040-668 3129


8.10.2016 Kysymys:

SAUVOSAAREN RANNIKKO
Mansikkanokka on ollut kaavoitettu mahdollisen Sarius- hotellin hyväksi. Nyt on lumilinnan majat ja valtakunnan kannalta jalkapallokenttä uuden katsomon kanssa. Jäänyt kuitenkin vaille valoja eikä katsomosta saatu kooltaan palloliiton vaatimaa. Pidetäänkö vieläkin elossa ajatusta kuuluisaksi aiotun hotellin rakentamisesta?
Nimimerkki: Pitkä mutta kapea

Vastaus:
Sariuksen hotellitontti sijoittuu uimahallin edustalle, eikä se ulotu jalkapallokentän päälle. Näin ollen hotellin toteuttaminen on mahdollista, mikäli hanke lähtee liikkeelle.

Saija Alakare
vt. kaavoituspäällikkö
Kemin kaupunki
p. 050 410 2969


11.9.2016 Kysymys:

SATAMAKANKAAN KAAVA
Mikähän on tämänhetken tilanne kaavoituksessa ?
Nimimerkki: Kiinnostunut

Vastaus:
Maakuntakaavasta on purettu Simon ydinvoimalaitoksen suojaetäisyysmääräys, joten Satamakankaan alue on mahdollista yleis- ja asemakaavamuutoksilla jatkossa osoittaa asuinrakentamiselle. Nämä eivät ole mukana kuluvan vuoden kaavoitusohjelmassa.

Saija Alakare
vt. kaavoituspäällikkö
Kemin kaupunki
p. 050 410 2969


10.8.2016 Kysymys:

SIISTEYTTÄ YMPÄRISTÖÖN!
Paavonkarin venesatama on jo hienosti siistitty. Toivottavasti myös pusikoissa vuosia lojuneet veneenrotiskot hävitetään. Toivottavasti vanha Veitsiluodonkoulu ja piha-asunnot hävitetään pian. Kaikki rikottu ja hajoitettu, home haisee tielle asti ja vierailulla olleet henkilöt ovat ihmetelleet miten MEREN rannalla olevia rötisköjä ei hävitetä ja ranta-aluetta ei siistitä merinäkymän tieltä. Aiemmin mainittu vanha tarharakennus myös hävitettävä. Kaikki kaupungin merenranta-alueet on siistitiitävä eikä vain sisäsatama.
Nimimerkki: Veronmaksaja

Vastaus:
Ko. rakennukset ovat yksityisessä omistuksessa. Vastuu rakennusten ylläpidosta kuuluu omistajille. Koulun rakennukset ovat suojeltuja, suojelumääräykset estävät purkamisen.

Kaisa-Mari Immonen
kaupunginarkkitehti
Kemin kaupunki
040 668 3129

Kaupunki siistii yleisiä maa- ja ranta-alueita joka vuosi määrärahojen puitteissa ja tänä syksynä mm. Rytikari-Paavonkari-alueella. Kaupunki puuttuu myös romuveneisiin ja näiden siirrot kuuluvat veneiden omistajille.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


12.7.2016 Kysymys:

RYTIKARIN TARHA JA VANHA KOULU
Miksi ei rytikarista pureta vanhaa tarhaa ?
Myös vanha rytikarin koulu hirveässä ( purku) kunnossa. ollaanko koululle suunnitelemassa mitään. Myös vanhan koulun pihalla alettu pitään jonkinsortin kaatopaikkaa joten kuka pihan siivoaa ?
Nimimerkki: Utelias

Vastaus:
Kaupunki pyrkii kaikin keinoin pitämään kaupunkikuvan siistinä. Nämä epäkohdat ovat kaupungin tiedossa ja asiaa ollaan viemässä eteenpäin.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
0400 698 847


4.6.2016 Kysymys:

HAKAMAANTIEN RIVITALOT
Milloin kaupungin omistamat rivitalot Hakamaantiellä Paattiossa puretaan ? Tai edes ovet ja ikkunat tulisi teljetä, nyt siellä kulkee jo epämääräistä porukkaa. Ja kyllähän ne vaikuttaa sen alueen omistusasuntojen myyntiinkin. Talot järkyttävässä kunnossa.
Nimimerkki: Arja

Vastaus:
Kyseiset rivitalot tultaneen purkamaan vuoden 2017 aikana, mikäli tarvittavat luvut ARA:lta saadaan.

Tuomo Svanberg
toimitusjohtaja
Kiinteistö Oy Itätuuli
Valtakatu 34
94100 KEMI
p. 016 259 292


3.6.2016 Kysymys:

SAUVOSAAREN ETELÄOSA
Sauvosaaren koulun purkaminen nousi äkkiä esille valtuustossa. Lumilinnan sijoittamisessa Mansikkanokalle on varmaankin merkitystä asiaan. Sauvosaaren eteläosa on heikko palvelujen suhteen. Onko jo kaavoitettu uusi tie Peurasaaresta Mansikkanokalle matkailua varten? Onko kaavoituksia uusille palveluille?
Nimimerkki: Palvelualue

Vastaus:
Kemin Matkailu Oy on päättänyt sijoittaa lumilinnan jatkossa Mansikkanokan matkailualueelle ja aikoo monipuolistaa matkailutarjontaa mm. rakentamalla sinne nk. ympärivuotisen lumilinnan sekä vuokrattavia pienhuviloita. Uutta katulinjausta on rakennettu Mansikkanokankadulta matkailualueelle, muita uusia katulinjauksia ei ole kaavoitettu. Mansikkanokan asemakaavamuutosehdotus pidetään nähtävillä 22.6.-10.8.2016. Muutoksessa lisätään mm. paikoitusalueita.

Saija Alakare
vt. kaavoituspäällikkö
Kemin kaupunki
p. 050 410 2969


23.2.2016 Kysymys:

PASKON SAAREEN RUOPATTU VÄYLÄ JA PELASTUSTIE
Hei, milloin olisi mahdollista saada Paskon saareen ruopattu väylä ja pelastustie? Asiaa on ilmeisesti käsitelty vuosia sitten, mutta se on jäänytkin siihen asteelle. Paskossa on noin 30 kesämökkiä, joiden asukkaiden keski-ikä on lähemmäs 55v. Saareen ei ole tehty ruopattua väylää ja kesäisin vedenpinta on saaren ympärillä yleisemmin +50cm – -50cm, eli kuiva maa ympäröi saarta. Mökkiläiset ovat osittain ruoppauttaneet omia väyliä omakustanteisesti. Kuitenkin kunnollinen kulkuväylä puuttuu, ja tämähän on turvallisuusriski. Pelastusviranomaiset eivät tiedä mökkiläisten omia ruoppausväyliä. Ja kun hätä tulee (onnettomuus/sairaskohtaus), apua on saatava mahdollisimman nopeaa ruopattua väylää pitkin. Saaren pohjoispää olisi otollinen paikka väylälle ja siitä suoraan saaren poikki pelastustie, josta olisi pääsy saarta molemmin puolin ympäröiville kesämökeille. Me kaikki Paskolaiset toivomme asiaan tarkemmin perehtymistä ja toiminnan aloittamista, jotta kesämökkiläisten turvallisuus olisi taattu.
Nimimerkki: Mökkiläinen

Vastaus:
Räiskönväylä suunniteltiin aikanaan tehtäväksi kolmikantahankkeena, jossa piti olla mukana Kemin kaupungin lisäksi Keminmaan kunta ja Lapin Ely-keskus. Kemin kaupunki haki luvat tähän ja se on sittemmin rauennut. Muut tahot eivät lähteneen loppujen lopuksi hankkeeseen mukaan. Paskon saareen johtavaa virallista veneväylää ei ole ja saaren omistus on Kemin kirkonkylän osakaskunnalla, jonka pitäisi olla hankkeessa mukana. Jos Räiskönväylän hanke saadaan liikkeelle alkuperäisen suunnitelman mukaan, niin tämä asia voidaan ottaa siinä yhteydessä esille. Tämän vuoden talousarviossa tähän ei ole kuitenkaan määrärahaa varattu. Hanke vaatisi joka tapauksessa suunnitelman ja ympäristöluvan, joten hanke olisi mahdollinen aikaisintaan vuonna 2018. Kaupunki tiedustelee muiden tahojen halukkuudesta osallistua hankkeeseen ja harkitsee sen jälkeen hankkeen esittämistä omaan talousarvioon.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


9.2.2016 Kysymys:

RAKENNUSLIIKKEEN VARASTO
Törminkadulta löytyy asumaton rakennus ja tontti, jota rakennusliike pitää varastona. Piha on varsin siivoton ja talo ränsistynyt. Eikö varasto kuuluisi jonnekin teollisuusalueelle? Naapurissa on hyvin hoidettuja rakennuksia pihoineen. Kyseinen “kaatopaikka” ei ole kaava-alueella tätä päivää.
Nimimerkki: Asukas

Vastaus:
Otamme asian tarkastuslistalle ja puutumme tilanteeseen, jos siihen on aihetta.

Mika Tiiro
rakennustarkastaja
Kemin kaupunki
0400 698847


Kysymykset vuonna 2015

21.10.2015 Kysymys:

HYLÄTYT LAPSET
Koirapuistoasioista leikkipuistoihin . . . Asuin aikoinani sekä Helsingissä että Oulussa. Kesällä 2015 kuljin päivittäin Kemin uimahallin ohitse kauniiseen Sisäsatamaan. Meripuiston leikkikenttä on kadun varrella.
Kemin kaupunki EI VÄLITÄ LASTENKAAN TURVALLISUUDESTA, sillä ko. leikkipuiston aita on lahonnut pystyyn. Aidan lankut ovat irronneet ja aidassa on autonmentäviä aukkoja joka puolella. Myös portit puuttuvat.
Se lautahökötys, joka leikkipuistoa ympäröi ei takaa lasten pysymistä turvallisella alueella. Portit puuttuvat, joten lapset pääsevät liikenteen sekaan myös olemattomien porttien kautta.
Rakentakaa tarpeeksi korkeat aidat sekä lukittavat ” vankilan portit “, jotka vain aikuinen saa avattua. Vain tällä tavalla voimme estää lasten turhat vammautumiset sekä kuolemaanjohtavat onnettomuudet.
Pitääkö ensin muutaman auton jäädä junan alle tasoristeyksessä ennen kun risteykseen saadaan valo – ohjaus ? Monenko ihmisen pitää kuolla ennen kun puomit ja valo – ohjaus tasoristeyksiin saadaan ?

Jos aitojen rakentamiset, sekä Kemin koirapuistoon että lasten leikkipuistoihin, ovat liian suuri menoerä Kemin kaupungille taloudellisesti, niin tarjoudun itse rahoittamaan kyseiset tärkeät hankkeet yksityisesti.
Hyvää syksyn jatkoa ja kiitos jo ennakkoon vastauksesta, myös omaan sähköpostiini.
Nimimerkki: Jari Arponen

Vastaus:
Ko. leikkikentän aitaa korjaillaan vuosittain ja tälläkin hetkellä tarvikkeet on hankittu ja korjaustoimenpiteet tehdään. Tasoristeykset kuuluvat ratahallintokeskukselle ja kaupunki on ilmaissut huolen myös samoista asioista.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322

_______________________________________________________________________________________

3.9.2015 Kysymys:

Koirapuiston oja
Hei. Näyttää että rakennusprojektit Ruutinpuistossa on jäissä ja koirapuisto saa toistaiseksi olla paikallaan, joten olisi korjausehdotus:
Vieressä kulkeva oja on muuttunut matalaksi, haisevaksi kuraojaksi, josta koirat pääsevät karkaamaan ja sotkevat itsensä.
Olisiko kaupungilla mahdollista kuopaista ojaa vähän puhtaammaksi lietteestä, että koirat pysyisi alueella ja päästäisiin siitä haisevasta lutakosta? Koirien karkaaminen frisbeegolf-alueellekkaan ei ole kivaa.
Nimimerkki: Minä ja Miki

Vastaus:
Ruutinpuisto on kaupungin osalta rakennussuunnitteluvaiheessa ja ennen suunnitelman valmistumista toimenpiteitä ei tehdä.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


9.4.2015 Kysymys:

Ruoppaus
Hei, missä vaiheessa on menossa, vain onko suunnitelma hylätty kokonaan Räiskön ja Paskon väylien ruoppauksesta. luvatkin ko työhön on myönnetty aikaa sitten. Väylät maatuvat pikavauhtia. Vahinko nämä väylät ovat veneilyperinteen, kannalta tärkeitä, myös matkailua alueella voisi lisätä. nämä väylät  on melojille mieluisia.  Majapudas maatuu joka vuosi vauhdilla matalammaksi. Onko sen hoito ruoppauksia suunnitteilla.
Nimimerkki: Ämmi

Vastaus:
Kemin kaupunki on hakenut luvat ko. väylän ruoppaamiselle. Hankkeessa olivat mukana kaupungin lisäksi Ely-keskus ja Keminmaan kunta. Kemin kaupunki esitti aikanaan hankkeen käynnistymistä, mutta muut tahot eivät lähteneet mukaan. Lupa on nyt umpeutunut. Väylän ruoppaus on kuitenkin kaupungin suunnitelmissa, mutta rahoitusta sille ei juuri nyt ole.

Mika Grönvall
tekninen johtaja
Kemin kaupunki
p. 259 638 tai 0400 895 322


17.3.2015 Kysymys:

Koirapuisto
Onko koirapuistolle vielä suunniteltu uutta paikkaa?
Nimimerkki: Koirat

Vastaus:
Entinen paikka on vielä toistaiseksi käytössä ja sopivan paikan etsiminen on haussa.

Aino Krigsholm
puistosuunnittelija

 

Kysymykset vuonna 2013


22.11.2013 Kysymys:

Rakennuskielto
Hei, vieläkö Kemin eteläisten alueiden rakennuskielto on voimassa??
Nimimerkki: Lape

Vastaus:
Ei ole rakennuskieltoa eteläisillä alueilla.

Riitta Vallin
kaavoituspäällikkö


28.5.2013 Kysymys:

Virkistys kaupunkilaisille
Täikönpuiston esiintymislava on jäänyt vaille käyttöä.
Jos kävelykadulle aiotaan tansseja, lava ei vastaa tarkoitustaan.
Suuremmat esiintymiset järjestetään Ruutinpuistoon, vaikka alueella ei ole edes pysyvää esiintymistilaa.
Aiotaanko nykyistä tyyliä jatkaa edelleen?
Nimimerkki: Pysyvä virkistysalue

Vastaus:
Täiköntorin esiintymislavalla on ollut käyttöä ja se palvelee hyvin tarkoitustaan. Isommat tapahtumat järjestetään tilanteesta riippuen muualla.

Mika Grönvall
yhdyskuntatekniikan päällikkö


28.2.2013 Kysymys:

Nauskan tontit
Hei, kävin ajelemassa Nauskan kaupunginosassa, tarkemmin katsomassa tontteja osoitteissa Timonkatu 8 ja Laurinkatu 7.

Tahtoisinkin kysyä, että ovatko tontit edelleen vuokraustarkoituksessa, koska tonteille oli työnnetty koneilla valtavat määrät lunta, eli olivat käytössä lumenkaatopaikkana? Milloin kaupunki siirtää lumet pois ja tontteihin pääsee tutustumaan paremmin?

Lisäksi tahtoisin tietää sen, että minkä vuoksi hienolle uudelle alueelle tehdään tuollainen lumenkaatopaikka? Johan sulamisvedetkin aiheuttavat ongelmia, mikäli asiaan ei puututa. Tontit eivät kuiva varmaankaan koko kesän aikana kunnolla.

Ystävällisesti, miel. pikaista vastausta odotellen.
Nimimerkki: Mika

Vastaus:
Tontit ovat edelleen vuokrattavissa.
Tapani Onkalo
tekninen johtaja, kaupungingeodeetti

Ko. tonteille lumet on pukannut ilmeisesti alueen asukkaat. Tämä ei tietenkään ole sallittua. Kaupunki kehottaa lumen läjittäjiä siirtämään lumet pois kevään aikana.

Mika Grönvall
yhdyskuntatekniikan päällikkö

Kysymykset vuonna 2012

3.8.2012 Kysymys:
Naapuritontin puiden aiheuttama varjostus
Tampereen määräyksissä kielletään puiden istutus 5 m lähemmäksi rajaa. Samoin suureksi kasvavien puiden osalta tulee kysyä naapurin mielipide. Tekstareissa on kevään/alkukesän aikana ollut pari \”kohtalotoveria\” moittimassa naapureitaan samasta asiasta, puiden totaalisesta varjostuksesta.Meille esim. ei ennen ilta-aurinkoiselle pihalle aurinkoa näy klo 18 jälkeen.
Pitäisikö Keminkin siirtyä em. tamperelaiseen käytäntöön, jotta voisi edes johonkin vedota härkäpäisten naapureiden suhteen.
Nimimerkki: Iltaaurinko näkyville

Vastaus:
Hei !

En löytänyt Tampereen rakennusjärjestyksestä mainintaa 5 m:n etäisyysvaatimuksesta
naapurin rajasta suuria puita istutettaessa. Käytännössä puiden etäisyysvaatimukset
rajoista eivät onnistu. Kysymys naapurin puiden aiheuttamista haitoista nousee aina
silloin tällöin esille. Paras ratkaisu olisi , jos naapurit pystyisivät keskenään sopimaan
puuongelmista. ( valitettavasti ei toimi käytännössä ) Rakennusvalvonnalla ei ole oikeutta
määrätä puiden aiheuttamien ongelmien poistamisesta. Naapuruussuhdelaissa todetaan,
että naapurille ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Kohtuullisen ja kohtuuttoman haitan
päättää käräjäoikeus.

Martti Pitkänen
rakennustarkastaja


16.2.2012 Kysymys:
Selvyyttä kaavoitussuunnitelmiin ja tiedotukseen
Olisiko mahdollista saada yksinkertaiset, selkeät kaavakuvat paikallisiin lehtiin siitä, mitkä alueet kaavaillut
Sarius-suunnitelman rakennukset valtaisivat? Samoin vastaukset kysymyksiin:
– Montako sataa asuntoa aluelle kaavaillaan?
– Entä pidetäänkö vielä kiinni 17-kerroksisen Sarius-hotellin rakentamisesta?
– Rakennetaanko alueelle myös ns.chalet-tyyppisiä loma-asuntoja?
– Kuinka lähelle uimarannan vesirajaa rakennettaisiin rannimmaisin rivitalo?
Nimimerkki: Kemissä tulevaisuudessakin?

Vastaus:
Sarius-alueen yksityiskohtainen asemakaavasuunnittelu on käynnistetty. Kaavaa koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 6.-17.2.2012 kaupungintalolla ja kaupungin kotisivulla. Kevään aikana valmistuu vaihtoehtoja, joita esitellään sekä lautakunnalle että kaupunkilaisille. Kaavan arvioitu valmistumisaika on vuodenvaihteessa 2012-2013.

Riitta Vallin
kaavoituspäällikkö

 

Kysymykset vuonna 2011


22.12.11 Kysymys:

Talojako
Hei, ajellessani ympäri Kemiä, olen huomannut, että puustoa/metsää on hävinnyt Jungosta (ja Takajärveltä). En ole seurannut lehdistä uutisointia, että onko näille aukeille alueille tulossa mahdollisesti
taloja yms.?

Vastaus:
Hei

Takajärvellä on suunnitteilla palveluasuntotyypistä rakentamista. Kaksi eri hanketta, toinen Oklaholmankadun ja toinen Jussapäkinkadun varteen. Jungossa Rovankadun ja Jungonkadun risteyksessä olevalle tontille ei tällä haavaa ole suunnitteilla mitään, vaan puuston raivaus on normaalia
puustoisen tontin ylläpitoa.

Esa Salmijärvi
maanmittausteknikko


15.12.11 Kysymys:
Kaavoitus ja YHTEISTOIMINTASOPIMUS
Miten on mahdollista, että niin suurissa asioissa kuin kaavoitus tehdään ns.yhteistoimintasopimus? Kenen aloitteesta? Tavallisen kansalaisen oikeustajua vastaan sotii esim. se, että Ruutinranta
annettiin Rakennusliike M. Kurtille, jonka toimitusjohtaja, kaupunginvaltuutettu M.Kurtti pitää Ruutinpuiston rakentamista omana “ideanaan”.
Nimimerkki: Yhä tietämätön

Vastaus:
Yhteistoiminta!
Kunta voi itsehallintonsa puitteissa tehdä yhteistoimintasopimuksia eri aloilla mukaanlukien kaavoitus. Kemissä toimii useampia isoja rakennusliikkeitä joiden kanssa yhteistyötä on tehty mm. tonttikaupoissa.
Rakennusliike Kurtti Oy:lle ei anneta vaan myydään markkinahintaan Ruutinrannan alueelle parhaillaan asemakaavoitettavia tontteja jos yhtiö haluaa ostaa.

Matti Rask
kaupunginlakimies


5.12.11 Kysymys:
YHTEISTOIMINTASOPIMUS
Missä, miten ja minkälaisissa hankkeissa tehdään yhteistoimintasopimus ilman, että asiassa järjestetään kilpailua?
Nimimerkki: Nimimerkki Tietämätön

Vastaus:
Yhteistoimintasopimus voidaan tehdä mitä erilaisimmissa yhteyksissä ja hankkeissa. Hanke on eri asia kuin hankinta. Hankinnoissa järjestetään kilpailu erityisesti silloin kun kansallinen kynnysarvo 30.000 euroa ylittyy. Kaupungilla on myös pienempien hankintojen osalta ohjeet, joita noudatetaan.

Matti Rask
kaupunginlakimies


21.11.11 Kysymys:
Rakennuskielto
Joko Kemin eteläisen alueen rakennuskielto on purettu/kumottu, jos ei, milloinka eteläiseen Kemiin voidaan alkaa rakentaa uusia omakotitaloja?
Nimimerkki: Alueen asuja

Vastaus:
Kyselit Satamakankaan alueen kaavavaiheita. Satamakankaan aluetta tosiaan ajateltiin omakotialueeksi ennen tietoa Fennovoiman ydinvoimala kaavailuista. Maakuntakaavaan tehtiin varaus ydinvoimalalle Simoon ja Kemin Satamakangas ja Hepola sijoittuvat suojavyöhykkeelle. Sen jälkeen Kemissä muutettiin yleiskaavaa, joka ei salli asumista. Jotta Satamakangas voisi rakentua omakotialueena, tarvitaan ensin Lapin liiton tekemä maakuntakaavan muutos ja sen jälkeen Kemin yleiskaavan ja asemakaavojen muutokset. Jos Lapin liitto päättää muuttaa maakuntakaavaa ja Kemissä tehdään kuntakaavojen muutokset, prosessi kestää muutamia vuosia.

Terveisin

Riitta Vallin
kaavoituspäällikkö


12.10.11 Kysymys:
Satamakangas
Tuleeko satamakankaan kaavoitusalue uudestaan esille kun ydinvoimalan paikka selvisi ?
Nimimerkki: Hepola

Vastaus:
Ydinvoimalaa varten tehtiin maakuntakaavan muutos sekä Kemin osalta yleiskaavan muutos. Jos Satamakangas halutaan kaavoittaa asuinkäyttöön niin ensin on muutettava maakuntakaava, jonka tekee Lapin liitto ja sitten kaupungin on muutettava yleiskaavaa ennen asemakaavan laatimista. Asia on poliitikkojen käsissä. Joka tapauksessa aikaa kuluu ennenkuin kaavat on saatu muutettua, jos tätä halutaan.

Riitta Vallin
kaavoituspäällikkö