Asiointi Pointissa tapahtuu pääsääntöisesti joko TE-toimiston tai Kemin kaupungin työllisyyspalvelujen kutsumana ajanvarauksella. Kiireellisissä asioissa voit asioida myös ilman ajanvarausta. Järjestämme myös kaikille avoimia tilaisuuksia ja tapahtumia. Eri toimijoiden palveluajat, viikko-ohjelma ja ajankohtaiset tapahtumat löytyvät Pointin Facebook-sivulta.

Hyvä pointti

Täällä niin työnhakija-asiakkaat kuin työnantajatkin kertovat omia kokemuksiaan Pointin palveluista:

Asiakkaan tarina: Työkokeilun kautta uusi työelämä

– Paljon puhutaan siitä, että yli viisikymppisiä ei palkata, mutta ainakaan minun kohdallani se ei pitänyt paikkaansa. Tässäkin iässä kaikki on vielä mahdollista, Heikki Erkkilä, 59, sanoo.

Heikki on ikionnellinen uudesta työstään Kivikon koulun keittiössä. Kolmen vuoden työttömyyden jälkeen työpaikka löytyi työkokeilun kautta. Marraskuussa alkoi työkokeilu ja helmikuussa hän allekirjoitti määräaikaisen työsopimuksen.

Heikki on ammatiltaan keittiömestari ja tehnyt pitkän työuran ravintoloissa. Hän irtisanoutui viimeisestä ravintolatyöstään, jossa päivät saattoivat venyä 14 tuntisiksi ja sen päälle tuli 10 kilometrin työmatka polkupyörällä tai kävellen, kun julkisen liikenteen aikataulut eivät sopineet työvuoroihin. Hänellä ei käynyt mielessäkään, että edessä olisi pitkä työttömyys.

Heikki asuu yksin, ja aikuiset lapset asuvat toisella paikkakunnalla, joten samankaltaiset päivät omassa seurassa seurasivat toisiaan.

– Ei ollut muuta kuin herääminen, syöminen, liikkuminen ja telkkarin vahtaaminen. Ei tiennyt mikä päivä oli, kun kaikki oli niin samanlaista. Välillä yksitoikkoisuus teki siitä tosi pahaa. Kun yksitoikkoisuus iskee, ihminen menettää kykynsä lähteä eteenpäin. Tyytyy sitten siihen tylsään, tylsään elämään, Heikki sanoo.

Innostus iski oikeaan aikaan

Puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen Kemin kaupungin työllisyyspalvelut tarjosi Heikille mahdollisuutta kokeilla Merivan kuntouttavaa työtoimintaa.

– Se oli minusta tosi hauskaa, ja siinä sai sosiaalista kanssakäymistä. Puolitoista vuotta pestiin ja lajiteltiin Goodwillin kierrätysvaatteita ja tehtiin yhdelle firmalle matkamuistoja. Se oli vain neljä tuntia päivässä, mutta oli se neljä tuntia poissa kotoa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa Heikillä oli Merivan tukihenkilö, joka osoittautui kullanarvoiseksi avuksi.

– Pyysin tukihenkilöäni etsimään minulle työkokeilupaikkaa. Halusin katsoa, jos siitä pääsisi työllistymään. Parissa kuukaudessa sain työkokeilupaikan.

Kivikon koulun keittiössä on Heikin lisäksi kaksi työntekijää. Keittiö ruokkii noin 500 päiväkotilaista ja koululaista päivässä. Heikin työsarkaa ovat pääasiassa lounassalaatit, välipalat ja tiski. Heikki nauttii työstään ja siitä, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

– Tämä on aivan loistavaa. Suosittelen työkokeilua todella lämpimästi. Jokaisella työttömällä pitäisi olla joku, joka kannustaa siihen, niin kuin minulla oli Merivan tukihenkilö. Toki sen pitää lähteä omasta halusta – minulla sattui innostus iskemään oikeaan aikaan ja homma lähti hyvin rullaamaan.

Meri-Lapin Lukituspalvelu Oy

Meri-Lapin Lukituspalvelu Oy on löytänyt neljä vakituista työntekijää työkokeilun kautta. Kun oikea työ ja oikea tekijä kohtaavat, kaikki voittavat.

Viimeisimmäksi yritykseen palkattiin lukkoseppä ja elektroniikkalukkoseppä. Parhaillaan työkokeilussa on yksi työntekijä.

– Työkokeilu on ollut meille erittäin hyvä käytäntö. Kokeilun aikana näkee molemmin puolin, miltä tilanne vaikuttaa. Jos kumpikin osapuoli on tyytyväinen, työntekijä työllistetään palkkatuella vuodeksi. Yleensä työntekijät on vakinaistettu sen jälkeen, joskus aikaisemminkin, yrittäjä Mika Moilanen sanoo.

Meri-Lapin Lukituspalvelu on perustettu vuonna 2010. Nyt liikkeitä on Kemin lisäksi Torniossa ja Rovaniemellä. Työntekijöitä on reilut kymmenen, joista neljä on löytynyt työkokeilun kautta.

– Huteja ei mielellään tekisi rekrytoinneissa. On auttanut todella paljon, että on saanut ns. täsmähankintoja oikeille paikoille työllistettyä. Olemme saaneet hyviä tekijöitä, joiden koulutusta olemme itse jatkaneet.

Yritys saa pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen vuoden ajan palkkatukea, joka on 40-50 prosenttia palkkakustannuksista.

– Tuki auttaa pieniä yrityksiä työllistämään. Sekä työntekijä että työnantaja hyötyvät – se on win-win-tilanne. Etenkin tällaisilla erikoisaloilla, joilla yrityksen on itse koulutettava työntekijät tehtäviin, palkkatuki on todella hyvä apu.

Helppo rekrytointiväylä erikoisalalle

Yritys toimii toimialalla, jossa työntekijöiltä vaaditaan nuhteetonta taustaa. Palkattavilla henkilöillä ei saa olla rikosrekisteriä. Se on edellytyksenä jo poliisihallitukselta anottavalle turvasuojaaja-kortille, joka pitää olla kaikilla lukitus- ja turvalaitejärjestelmiä asentavilla työntekijöillä.

– Yhteyshenkilöllämme Kemin työllisyyspalveluissa on hyvä käsitys siitä, millaisia ihmisiä me haemme. Tämä on meille helpompi väylä kuin vapailta työmarkkinoilta lähteä rekrytoimaan porukkaa, Moilanen sanoo.

Moilanen on ollut todella tyytyväinen työkokeilun kautta löytyneisiin työntekijöihin. Ja tunne on selvästikin molemminpuolinen.

– On mukava nähdä, kuinka tärkeää työntekijöille on, että he ovat päässeet omalle paikkakunnalle töihin. Työpaikan myötä he ovat perustaneet perhettä ja ostaneet taloa. He arvostavat sitä, että saavat työtä ja pääsevät tiimiin mukaan.

Kemin Satama Oy

Yhteistyö työllisyyspalvelun kanssa lyhentää rekrytointiaikaa ja poistaa epävarmuustekijöitä Rekrytoi asenne, kouluta kompetenssi on Kemin Satama Oy:n toimitusjohtaja Markku Raution ohje-nuora, kun hän etsii yritykseen uusia työntekijöitä.

Viimeksi palkatut kolme oikealla asenteella – ja myös hyvällä kompetenssilla – varustettua työntekijää löytyivät Kemin työllisyyspalveluiden kautta. Kaikki kolme palkattiin vuoden määräaikaisella sopimuksella kunnossapitosektorille: kaksi huoltotöihin ja yksi toimistoon.

Rautiolla on pitkä työura ja paljon kokemusta rekrytoinnista. Silti hän kääntyy mieluummin Kemin työllisyyspalveluiden puoleen kuin etsii uusia tekijöitä itse.

– Koen, että kaupungin työllisyyspalvelut on hyvä yhteistyökumppani, joka helpottaa minun työtäni. He ovat rekrytoinnin ammattilaisia, ja tekevät esivalinnan puolestani. Se lyhentää rekrytointiaikaa ja poistaa epävarmuustekijöitä, Rautio sanoo.

Satama Oy:ssä on 21 työntekijää. Työvoimaa on hyvin tarjolla, sillä satama on haluttu työpaikka.

– Meille tulee aika paljon avoimia hakemuksia. Ilmeisesti ulkopuolellakin on tieto ja mielikuva, että Satama Oy on hyvä ja tasapuolinen työnantaja, ja että täällä on hyvä työyhteisö ja henki.

Ei ulkoistamiselle

Yritys saa palkkatukea palkatessaan pitkäaikaisesti työttömänä olleita työntekijöitä. Palkkatuki on 40-50 prosenttia ensimmäisen vuoden palkasta.

– Tämä työllistämismalli helpottaa yhtiötä taloudellisesti. Olemme kaupunkikonsernin sataprosenttisesti omistama yhtiö, joten tämä malli sopii meille erinomaisesti. Työllisyyspalvelut myös auttoi palkkatukihakemuksissa. Meille on käytännössä jäänyt työntekijöiden haastattelut ja työsopimuksen allekirjoittaminen.

Yhä useampi yritys ulkoistaa kunnossapidon, mutta Rautio pitää osaamisen mieluummin omassa talossa.

– Oma henkilöstö on perustehtävien hoitamisessa äärimmäisen arvokasta. Varsinkin satamaympäristössä, kun alue on laaja ja erilaisia kunnossapitotöitä on paljon. Sillä on vaikutusta myös turvallisuuteen, että tilanteet pystytään hoitamaan nopeasti. Olen laskenut työntekijöiden palkkaamisen olevan myös taloudellisempaa kuin palveluiden ostaminen: säästetään sekä aikaa että rahaa.

Kemin Satama Oy:n toimitusjohtaja Markku Rautio

Länsi-Pohjan Muistiyhdistys ry

Meiltä vapaaehtoisilta vapautuu aikaa muistisairaille Vapaaehtoisvoimin toimivalle Länsi-Pohjan Muistiyhdistys ry:lle palkkatuella työllistetty toimistotyön-tekijä on kuin lottovoitto. Kun ammattilainen hoitaa byrokratian, vapaaehtoisten aikaa vapautuu muisti-sairaiden tukitoiminnalle.

Yhdistys pyrkii edistämään muistisairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua. Toiminnan ytimessä ovat muistikahvilat ja Muisti-Kaveri-toiminta. Muisti-Kaveri on koulutettu vapaaehtoinen, joka on tukena muistisairautta sairastavan arjessa: yhdessä käydään kävelyllä, kaupassa tai vaikka kirkossa.

– Yritämme saada muistisairaille ja heidän läheisilleen toimintaa ja jaksamista, kiteyttää puheenjohtaja Aulikki Jänis-Koivuniemi yhdistyksen toiminnan.

Yhdistyksen toimialueena on Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Simo. Muistikahviloita toimii eri paikkakunnilla.

– Muistikahviloissa pidetään lyhyt aivoterveyteen liittyvä tietoisku ja tehdään erilaisia muistin parantamiseen liittyviä tehtäviä. Pääpaino on sosiaalisessa kanssakäymisessä ja vertaistuessa.

Arvokasta työtä tekevä yhdistys toimii vapaaehtoisten varassa, ja työsarkaa riittää. Myös toimistotyöhön kuluu paljon aikaa, ja aikaisemmin se on ollut kokonaan yhdistyksen puheenjohtajan harteilla.

– Byrokratiaa on paljon, ja jos joutuisin kaiken tekemään yksin, niin voi pyhä jysäys. Oleellista on, että kun on joku tekemässä toimistotyöt, meiltä vapaaehtoisilta vapautuu aikaa muistisairaille.

Toimistotyöntekijä on välillä auttamassa myös muistikahviloissa ja yhdistyksen järjestämillä retkillä. Se on ollut työntekijöille mieluisaa vaihtelua toimistotyölle.

Jaksamisen kannalta olennaista

Muistiyhdistyksellä aloitti helmikuussa viides palkkatuella työllistetty työntekijä. Kun edellisen työntekijän työsopimus päättyi, alkoi uuden etsintä. 

– Soitimme Kemin työllisyyspalveluihin, sillä sitä kautta olemme löytäneet aina hyviä ehdokkaita.  Meidän ei tarvitse kuin odottaa valmista – että ketä sieltä ehdotetaan. Olemme saaneet aina aktiivisia ihmisiä, joilla on ideoita ja energiaa.

Palkkatuella työllistäminen on yhdistykselle täydellinen ratkaisu, sillä vakituisen työntekijän palkkaaminen ei ole taloudellisesti mahdollista.

– Olemme pieni yhdistys, eikä ole puhettakaan, että meillä olisi varaa palkkakuluihin. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet apua. Meidän vapaaehtoisina toimivien jaksamisen kannalta se on oleellista, Jänis-Koivuniemi sanoo.