Kalastus

Kemiin on helppo saapua ja kalastusmahdollisuudet ovat monipuoliset aivan kaupungin keskustan tuntumassa!
Vuonna 1994 perustettu vapaa virkistyskalastusalue Kemin edustalla on edelleen harvinaisuus. Kemiläisten olohuoneeksikin kutsuttu sisäsatama mahdollistaa monenlaisen virkistyskalastuksen pelkän kalastonhoitomaksun hinnalla. Erillisiä lupia vesialueen omistajilta ei siis tarvita.

Kartat saat helposti tulostettua klikkaamalla kuvat suuremmiksi.

Lisää tietoa kalastonhoitomaksusta ja sen suorittamisesta löydät täältä.

Tervetuloa koettamaan kalaonneasi!

Virkistyskalastusalue

 Kemin kaupungin edustalla on varattu vapaa virkistyskalastusalue sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden käyttöön. Karttaan rajatulle alueelle vaaditaan ainoastaan valtion kalastonhoitomaksu. Alle 18- vuotias tai 65 -vuotta täyttänyt kalastaja ei ole velvollinen suorittamaan kalastonhoitomaksua.
Onkiminen ja pilkkiminen alueella on sallittua ilman kalastonhoitomaksuakin (yleiskalastusoikeus).
Kalastuskilpailujen järjestäminen alueella ei vaadi erillistä lupaa.

Kalastaminen kiinteillä pyydyksillä on sallittua sääntöjen puitteissa.

Kalastuksessa on noudatettava kalastuslakia.

Lue lisää virkistyskalastusalueen säännöistä.
Viereisestä kartasta löydät myös veneidenlaskupaikat.

Viehelupasäännöt

Perämeren kalastusalueen viehelupa-alue kattaa yksityiset vesialueet Torniosta Simoon saakka
(kartassa vihreä täyttö).

Lupa oikeuttaa  viehekalastukseen ilman vaparajoitusta.

Lupa ei oikeuta kalastamaan kiinteillä pyydyksillä.
Kalastonhoitomaksun suorittavat 18 – 64 vuotiaat kalastajat.
Lupia myydään kaupungintalon 4. kerroksessa ja luvan hinta on 15 € / kalenterivuosi.
Mikäli kalastaminen tapahtuu ainoastaan yhdellä vavalla, riittää alueille ainoastaan kalastonhoitomaksun suorittaminen.

Lue lisää viehelupasäännöistä.

Veitsiluodon Kalapaikka

Veitsiluodon Kalapaikka kutsuu rentoutumaan ja pysähtymään hetkeksi luonnon ääreen. Alue on rakentunut Veitsiluodon makeavesialtaan ympärille ja se sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä Kemistä etelään 4-tien läheisyydessä. Harrastajien arvostama kalastusalue palvelee myös matkailua ja koulutusta.


Kalaparatiisi myös liikuntarajoitteisille

Veitsiluodon kalamiehet kunnostavat aluetta parhaillaan EU-rahoitteisen hankkeen avulla. Mukana yhteistyössä ovat Stora Enson Veitsiluodon tehdas sekä Kemin kaupunki ja Peräpohjolan Leader. Jo nyt alueelle on rakennettu liikuntarajoitteisille kalastuslaituri (25 m), invawc, kunnostettu silta sekä laavu parkkipaikan viereen. Kalapaikassa on luontaisesti siikaa, harria ja muikkua sekä istutettuna taimenta ja kirjolohta. Läheiseltä Hepolan Nesteeltä voi hankkia kalastusluvat ja vuokrata veneitä altaalle. Kalastuslupa netissä www.kalakortti.com tai myyntipisteestä Neste Lapintuuli, Veitsiluodontie 19, Kemi.

 

Vapaaehtoistyötä kalastuksen saloihin

Veitsiluodon Kalamiehet tekevät ympäristön kanssa laajasti vapaaehtoistyötä, kuten esimerkiksi läheisen Hepolan koulun kanssa kummiyhteistyönä järjestettävä vuosittainen pilkkitapahtuma, jossa on mukana opettajien lisäksi yli 400 koululaista. Myös paikallisten maahanmuuttajien ja partiolaisten kanssa tehdään yhteistyötä.

 

Lintuharrastajien suosikki

Alue tarjoaa lintuharrastajille upeita kohtaamisia myös harvinaisten lintujen kanssa. Viereinen lintutorni mahdollistaa muutontarkkailua keväällä ja syksyllä, mutta sen lisäksi sieltä voi katsella maisemia ympäri vuoden. Lintujen äänimaailma on runsainta keväällä ja alkukesästä.

 

Ympärivuotinen luontopolku

Kalapaikka koostuu Stora Enson Veitsiluodon makeavesialtaasta, joka on kooltaan 65 hehtaaria. Allasta kiertää noin 5 kilometrin pituinen luontopolku (Tankokarin polku), jonka varrella on kuusi tulistelupaikkaa, neljä kunnostettua laavua ja biovessoja sekä upeat mahdollisuudet kalastaa rannalta. Polkua on levennetty ja kosteikkoja parannettu, joten polulla on helppoa kävellä, juosta, ajaa pyörällä ja talvella myös lumikenkäillä.

 

Ihanteellinen luonnon havainnointiin

Koko alue tarjoaa ympärivuotisesti mahdollisuuden luonnon havainnointiin ja luonnosta nauttimiseen.  Hiljaa kulkiessa voi nähdä arkoja metsäkauriita, hirviä ja jopa jäniksiä, kettuja ja supikoiria. Kauniit kukat ja harvinaiset kasvilöydöt ilahduttavat poluilla kulkijaa keväästä syksyyn. Myös geokätköilijöille alueelta löytyy mielenkiintoisia geokätköjä (Merellinen Kemi - Veitsiluodon makeavesiallas).

 

Alueen sijainti

Parkkipaikka sijaitsee osoitteessa Tankokarintie 41, Kemi. Lintutornin osoite on Tankokarintie 31, Kemi.

 

Yhteystiedot

www.veitsiluodonkalamiehet.fi